Bonanza de främlingsfientlighet

Det är verkligen bonanza av svensk misstro respektive godtrogenhet med rasistiska undertoner just nu. I ett av veckans Debatt i SVT handlade det om ett eventuellt kinesiskt köp av fina svenska biltillverkare och i Kongo sitter två norrmän dömda till mord. Medan Mehdi Ghezali är Terrorsvensken i Pakistan är norrmännen utsatta för godtyckligt rättsystem i mörka Kongo. Samtidigt får inte iranier läsa vilka kurser som helst på svenska universitet och gemene man på gatan fruktar att kineserna ska få för mycket kunskap om hur man bygger bil ifall det kommer snedögon och köper våra bolag.

Wow. Det är verkligen skamlöst. Ja, oavsett skuld i rättsfallen och oavsett risker för nån form av kunskap i fel händer är allt detta inget annat än skamlös xenofobi. Vi skulle vara protektionistiska med det, men ett amerikanskt köp av svenska bolag skulle aldrig ge upphov till rädsla för att svenska hemligheter sprids. Vi skulle nog ha misstro mot många andra länders rättsystem än de nordiska, men med bilder på flinande grabbar intill blodpölen i bilen skulle vi fan inte fokusera på detta om det var någon annanstans än i vildingarnas land. Och vad gäller Ghezali är det nu ingen rök utan eld som gäller. Världens ondaste ordspråk.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Bonanza de främlingsfientlighet

 1. Ivar says:

  Är det med nödvändighet xenofobi att frukta kinesiska kapitalister mer än amerikanska? Och visst har väl folk tidigare stormat om utländska uppköp? Men just Kina uppvisar ju en särskilt samvetslös kapitalism runtom i världen. Det är bara att ta Östafrika som exempel där lokala ekonomier slås ut totalt av billiga kinesiska produkter. Jag tror nog man ska plocka av sig den koloniala skulden i fallet Kina. Dessutom vet vi tusen gånger mer om det amerikanska systemet, och tilliten är större mellan amerikanska företag och svenska. Kina är fortfarande på många sätt ett osäkert, iaf oprövat, kort. Tycker din poäng haltar lite där.

 2. jag förstår vad du menar och håller förstås med om att kina är är tämligen osäkert precis som kongo säkert är tvivelaktig som rättsstat. det är mer fråga om en viss retorik/argumentation som är på gång lite överallt samtidigt just nu. och jag har faktiskt inte hört särskilt mycket om just kapitalismen i kina utan mer nån slags spioneriantydan.

  i övrigt tycker jag ju man daltar alldeles för mycekt med kina, i relation till hur mycket man ältar gamla kommu-nationer som inte ens finns mer.

 3. Ivar says:

  En sak är säker om kinesisk kapitalism, den är mer skoningslös än till och med den västerländska. Den snabbhet med vilken de erövrar och slår ut lokala marknader är unprecedented.

  Håller helt med om daltet. Fast de etablerat stora nationerna är rädda. De vet inte var Kina landar. Kommer de bli nästa supermakt måste man ju hålla sig väl med dem. Samtidigt finns det no love lost mellan väst och Kina. Det är väl där skillnaden finns. Europa och Usa är kompis och gräver mången gemensam grop, medan Europa och Kina bara delar på samma sandlåda ibland.

Comments are closed.