Bonanza de främlingsfientlighet

Det är verkligen bonanza av svensk misstro respektive godtrogenhet med rasistiska undertoner just nu. I ett av veckans Debatt i SVT handlade det om ett eventuellt kinesiskt köp av fina svenska biltillverkare och i Kongo sitter två norrmän dömda till mord. Medan Mehdi Ghezali är Terrorsvensken i Pakistan är norrmännen utsatta för godtyckligt rättsystem i mörka Kongo. Samtidigt får inte iranier läsa vilka kurser som helst på svenska universitet och gemene man på gatan fruktar att kineserna ska få för mycket kunskap om hur man bygger bil ifall det kommer snedögon och köper våra bolag.

Wow. Det är verkligen skamlöst. Ja, oavsett skuld i rättsfallen och oavsett risker för nån form av kunskap i fel händer är allt detta inget annat än skamlös xenofobi. Vi skulle vara protektionistiska med det, men ett amerikanskt köp av svenska bolag skulle aldrig ge upphov till rädsla för att svenska hemligheter sprids. Vi skulle nog ha misstro mot många andra länders rättsystem än de nordiska, men med bilder på flinande grabbar intill blodpölen i bilen skulle vi fan inte fokusera på detta om det var någon annanstans än i vildingarnas land. Och vad gäller Ghezali är det nu ingen rök utan eld som gäller. Världens ondaste ordspråk.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Bonanza de främlingsfientlighet

Comments are closed.