Teknik och teknik/Mekanik och mjukvara

Jag står på en demensavdelning på mitt äldrevårdsgig och mindar my own bidness. Kvinnan som jobbar på avdelningen mitt emot kommer fram och frågar om jag är bra på att laga rakapparater. Hinner tänka att det var då fan, här kom en sån där grej att man får frågor om sånt bara för att man är snubbe, men klaga – hell no. Klart man ska visa sig på styva linan. Eller jag säger väl att det har jag aldrig gjort, men jag kan försöka.

Det går förstås åt helvete och kvinnan jag jobbar med, som förstås är flata (eller i alla fall lever med en kvinna nu), tar över och hon gör det på nästan ett kick. Till mitt försvar tänker jag att hon ändå gjort det där förr och bara behövde minnas. Sen kommer jag hem från jobbet och rengör min egen rakapparat, för jag har ju inte ens fattat att det samlas sjukt mycket päckel innanför skyddet för de små knivbladen. Tjena vilken karl, som sagt, sluta fråga mig om sånt bara för att jag är enda man.

Men hallå, datorer då. Det kan jag fanimej.

Ja precis. Vi ska snacka olika sorters kunskap här nu va. För exempelvis när jag läste Isabelle Ståhls hatinlägg om Word 2007 tänkte jag vidare på alla dessa människor som inte för ett ögonblick skulle notera att något sparas i ett format som inte alla kan öppna, eftersom såna basic grejer som filsystem och filformat inte är nåt man bryr sig om som normal användare. Det är inte en diss, det är bara hur det är. Klart som fan det inte är nåt man bryr sig om liksom.

Frågan är bara vilken kunskap som är bäst täckt vad gäller support och vilken kunskap som är mest utbredd som något man knappt klarar sig utan. För att inte tala om kunskapen bara att veta var man ska vända sig när nåt fuckar med en, eller hur man ska beskriva det. Jag kommer förstås stå som en idiot helt utan koll, och säkert bli rippad på pengar, när jag har bil och rullat in på service för nåt skumt ljud, men jag lär ha kommit mer rätt än när mina föräldrar ringer Telias Internetsupport och undrar varför datorn är slö eller stänger av sig helt random.

Men det är frågan, som sagt, för jag hade nåt slags argument för att det var värre utsatthet going on med bristande datorkunskap men det höll nog inte. Det byggde på nån slags tes om fler saker som kunde gå fel och framför allt fler grejer som var småskit och/eller bäst att slippa genom att förebygga, men ja – det slog mig ju igen hur jag inte är nån att jämföra med tanke på min kunskapslucka för antagonisten. Oops. Antagligen är det mest generellt en fråga om det där att det inte är så jävla lätt att skaffa kunskap när man inte vet att det finns kunskap att skaffa.

Men vad jag verkligen vet, det är att macslavar är de enda jag vet som i tid och otid tvingas lämna in sin dator fysiskt hos nåt jävla ripforum där de tar alla pengar och gör inget alls. Än så länge är användarvänligt schmanvändarvänligt. Men clean shave har jag i alla fall fått.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Teknik och teknik/Mekanik och mjukvara

Comments are closed.