Låta andra tala, sen lägga till

Mycket av sånt jag velat säga senaste tiden har egentligen blivit lite slarviga, och inte ens återkopplade till en grej jag skrev för nåt år sen som annars vore en självklar referens. Men man får ju inte in allt på en gång. Och jag skulle faktiskt inte skriva mer om mig själv på det där sättet, så jag kan lika gärna låta andra tala. Det gäller ju inte mig just nu heller eftersom mina vänner är lika fattiga som jag nästan varenda en. Eller gillar i alla fall fortfarande mest Andra lång.

Läst? Bra.

Det är ju detta med rättvisan. Ett begrepp man lätt tar för givet vad det innehåller, men som faktiskt inte klarar att hålla sig så självklart. När du alltså är sist in i lönelivet av dina vänner (eller bland de sista, eller har olika kretsar att umgås i och det ser ut så i någon), då är det lätt hänt att det konkreta priset för allt socialt plötsligt stiger till en nivå du inte klarar i längden. Du kan inte räkna med att dina vänner förstår detta. Ni har ju alltid varit desamma, väl? Jämlikar. Bara gradvis glidit och ingen märkt.

Rättvisan, på det sätt du lärt dig genom att till dig och din bror hälla saft jävligt noga i glasen så nivån är densamma, det är den som gör att det självklara är att var och en betalar för sig. Men så kan ju rättvisan lika gärna vara att handlingen att bjuda eller betala mer ses som ett pris för att få vara i den dyrare ekonomin alls och inte slumma ner till de kvarlämnades nivå. Oh well, bara man slipper en som vill dela notan rakt av på antal personer så ens egna fattigefforts har gått förlorade och man ändå får chippa in för hummer, men det är ju mer en sitcom och mindre verklighet.

– – –

Vet du vad det är detta, förresten? Det är skevheten som uppstår för att man inte kan med att prata om pengar man har i exakta termer, för att det är lite skämmigt. Inte helt olikt skevheten som uppstår i sexlivet för att det är så skämmigt att tala klarspråk. Jag vet, jag leder allting dit nuförtiden. Och det lär komma mer vilda kopplingar framöver.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Låta andra tala, sen lägga till

 1. Den tjocke konsulten says:

  Mja barndomens millimeterrättvisa tillhörde just barndomen, det blir ett väldigt tråkigt och ogint vuxenliv om man skall fortsätta så. Det självklara är att den/de som drar in mer bjuder till mer och det brukade ge sig automatiskt och när enstaka är snåla brukar det vara andra som är enormt frikostiga = det jämnar ut sig.

  Sen får man naturligtvis avstå t.ex. dyra nöjen och bil om man själv aktivt väljer att ägna sitt liv åt något som ger väldigt lite omedelbara pengar.

  Jag har själv frivilligt försatt mig i den situationen och har inte råd med gymkort, busskort, uteluncher, krogen, cigg, tatueringar, ipod och alla annan skit som många inte tycks förstå att det går alldeles utmärkt att leva utan.

  Hade du verkligen varit nöjdare och lyckligare om du istället satsat på att jobba med sånt som ger maximalt med kortsiktig deg? Jag tror inte det, jag var själv än väsentligt sämre människa med ett sämre liv under åren med kortet i baren och helrör på bordet.

 2. Jag menar inte att man verkligen tänker att det ska vara rättvisa som barn ser det, men att det är en av grunderna till en viss aspekt av rättvisa som jag tror går igen mer än man tror.

  Busskort är förresten lite svårt att leva utan, men de övriga kan jag fatta. Har inget intresse av kortsiktighet heller förstås.

 3. Den tjocke konsulten says:

  Vilken aspekt går igen? Kan du förtydliga?

  Busskort kör jag själv utan, det går tom. snabbare att cykla till Bäckebol än att åka den vanliga bussen (direktbussarna har jag svårt att tävla med om de inte fastnar i tunneln) Vintertid = gå eller kupongkort.

  Skall du till jobbet varje morgon eller har barn behöver du busskort, är man student eller undersysselsatt går det jättebra utan. Göteborg är en liten stad om än rätt backig.

 4. Att rättvisa i absoluta tal liknande lika mycket saft i varje glas är en del av rättvisebegreppet även som vuxen. Något som växlar efter position men ibland sammanblandas, eller hamnar i konflikt. Så utvecklas förstås varje persons rättvisebegrepp rätt mycket beroende på politisk färg också.

  Jag ska till jobbet de kommande två månaderna iaf :)

 5. Den tjocke konsulten says:

  Du har en korv och tre som skall äta.

  Rättvisa är att alla tre får en lika stor bit

  Solidaritet är att den som är hungrigast får störst bit.

  Nu umgås jag mest med akademiker som inte röstar på vänsterblocket i svensk politik men en överväldigande majoritet agerar solidariskt om någon eller några har ont om pengar för tillfället.

  Att ingen ställer sig upp och basunerar ut för världen hur j-a god man är eller viftar med röda fanor tycker jag inte gör agerandet sämre eller människorna mindre värda. Alla förstår att det finns annat som är mycket mer värdefullt än maximalt med cash i handen!

 6. Agnes says:

  Konsulten: Cykla till Bäckebol? Jag sänder dig mina varmaste tankar. Själv känner jag tacksamhet varje gång grön express stannar vid Stigs Center och jag får gå till jobbet och tjäna ihop till mitt busskort.

Comments are closed.