It’s that time

Samtidigt som man sitter på en jävla massa tid att försöka fylla ut när man inte jobbar, eller när man springer timmar för den delen, är det just tiden man har brist på. Eller snarare: man är drabbad av tiden. Med pengar kan man förhala. Utan pengar förhalas man själv.

Jag har alltså jävligt mycket tid att göra av med, men jag har sämre med tid att vänta. Varje väntande dag kostar pengar och varje låst hundring är faktiskt sina tusen fåglar i skogen värd för mig. Men precis som dessa inte i närheten av att vara disponibel. Det är inte en naturlag, men åt de som har ska varda givet likförbannat eftersom någon med krav och medlen att backa upp dem sällan utmanas, och varje utmaning kan alltid väntas ut. Vännens storasyster med det egna medianåntingföretaget som förklarade hur alla offentliga uppdragsgivare hon hade rätt att vänta tredubbelt så länge med att betala fakturorna än de privata – vilka ändå, de också, kunde vänta bra mycket längre än min kommande dubbla hyra just nu. Och även förbi den rätten hade alla sorter möjligheten. Inte så man blev sugen på eget och frilans då, jag drömde om 9-5 av gamla skolan och alltid veta. Det är 6 år senare och jag börjar revidera, men bara i grunda änden av bassängen. Mindre baserat på försörjning, mer baserat på If Not Me Then Who.

Jag letar formuleringar för en tvådimensionell definition av tid. Hittills har jag fått nöja mig med att konstatera hur det att tid är pengar, det kan lika gärna sägas i omvänd ordning och då bli så mycket mer begripligt. Tid att drömma kan vi ha, men tiden som förverkligar drömmarna kommer aldrig upphöra sitt varande en helt annan sak. Men vi fortsätter ju ändå.

– – –

Dagens håll drömmarna vid liv-R&B: Lonny Breaux – Read the Stars

(Och missade du denna? Ta igen den.)

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to It’s that time

 1. Mer Lonny på http://plaingold.com/2009/01/19/lonny-breaux-the-pg-collection/

  Checka den adressen när min sharelänk blir gammal också, Read the Stars är från denna samling.

 2. Den tjocke konsulten says:

  Betalningstiden för en faktura är en uppgörelse mellan dig och kunden, begär kunden t.ex. 90 dagar så har du att välja mellan att acceptera och få jobbet eller ta något annat. 30 dagar brukar anses vara kutym och gäller om inget annat avtalats men det är inte lagreglerat (du har däremot rätt att ta ut dröjsmålsränta om du skrivit ut den på fakturan)

  Att offentliga köpare har något slags defaulträttighet till längre betalningstid utan att man avtalat om det stämmer inte, det verkar finnas en stor mytbildning kring företagande i vissa grupper så ta allt du “hör” med en nypa salt.

  Vad som sker är att stora företag och organisationer TAR sig rättigheten att vänta med betalningen i 90 dagar och därigenom låta konsulter och underleverantörer agera bank åt sig själva. Detta kan de komma undan med eftersom alla inblandade vet att kunden kommer att vända sig till någon annan om underleverantören håller på och bråkar om betalningstider och kräver förseningsavgift.

  Detta är mest ett problem för företag som ligger ute med stora pengar för material, moms m.m. (SKM väntar inte), som tjänstesäljare gör du upp med kunden om att dela upp projekten i mindre bitar och delfakturerar sen varje slutförd bit. Jobba även mot lite olika kunder och försök göra lite fasta, löpande uppdrag så trillar det in pengar varje månad även om mängden kan variera rätt kraftigt.

  Låga fasta kostnader är nyckeln till att klara sig, det är nästan alltid likviditeten som dödar nystartade småföretag (med en vettig idé), inte resultatet.

  Har du gott om tid så cykla ner till handelsbibblan ellerstadsbiblioteket och läs lite böcker om redovisning, skatter och företagande, Björn Lundén böckerna är riktigt bra för det tillämpade, “Den nya affärsredovisningen” var standardboken för FEK A förr. Alt. kolla kurssidorna för någon erkänt bra ekonomutbildning på KY- eller högskolenivå och välj samma böcker som de använder.

  Mer än ett lyckat företag har startats av drivna studenter i grupprummen på HGU eller under KTB :)

 3. jag anade förstås att det var en myt, det handlade mer om hur jag blev uppskrämd av det i sammanhanget då. den här texten var menad som lite mindre debatt och lite mer känsla. saknat att skriva på det sättet.

  men allid sweet med fakta-input, det tackar jag för!

Comments are closed.