Typ Rock the Vote

Jag står med Panam på vagnhållplatsen och ser RKU:s affisch på sopkorgen. Bojkotta EU-valet. Och jag fnissar lite. Ändå lite gulligt hur vansinnigt naiv populism kan vara, och som kampanj är den nog inget att uppröras över, även om jag kan tänka mig att Old Skool Kommus kommer se det som en seger när röstsiffrorna garanterat är låga även detta val – att det skulle vara deras förtjänst eller ens för att folket alls bojkottar medvetet. När man konstant ligger långt under 4 procent i det “vanliga” valet tar man varje skenbar succé som verklighet.

Det skulle kunna betraktas som en överdrift att kalla det populism förstås, eftersom jag just antytt det att det bara handlar om lågt engagemang och inte aktiva val. Men argumenten de för fram är idealtypen för just populism. Jag fick nämligen senare inne i stan en flyer tryckt i handen där deras tre huvudargument fördes fram. Och oavsett skäl till det låga valdeltagandet tror jag att många som inte röstar, eller röstar motvilligt, har just den synen på EU.

Så låt oss kika på argumenten för en bojkott, as given by Kommupartiet.

1. En röst är ett stöd till vårt medlemskap. Bojkott visar att du är mot EU och ökad Brysselmakt.

Nej. En bojkott ger endast signalen att det krävs upplysning om EU i valtider eftersom inte en politikerkäft kommer tolka det som att folket bojkottar aktivt. Ens om det vore så.

2. En röst är ett stöd till högerpolitiken, eftersom sossar och moderater röstat lika i 9 av 10 omröstningar.

Nej. För det första kunde det lika gärna innebära att moderater röstade på sossevis. För det andra kan det lika gärna innebära att Sverige är mer enhetligt gentemot andra länder i ett internationellt sammanhang. För det tredje har man inte förstått hur EU-politiken fungerar i praktiken om man tror det där är viktigaste indikatorn. Det skulle mycket väl kunna sägas att det generellt förs högerpolitik i EU, men det praktiska arbetet är oerhört mycket mer likt lobbyverksamhet än bara stilla röstande och en enda person från vilket håll som helst hade kunnat få till de lika rösterna i de där 90 procenten. Eh vilket gör att detta argument också kan bemötas som att det behövs mer upplysning.

3. En röst är ett stöd till att skapa ytterligare ett gäng miljonärer, eftersom parlamentarikerna höjer lönerna hela tiden de girigbukarna.

Eller så är det en röst på nån som kommer in och jobbar för sänkning eller stopp på höjningarna. Det där är inte ens ett argument. Gammvänstern visar allt oftare upp hur konservatism är ett otäckt drag i både höger och vänster med såna här påståenden, för även om det skulle vara så att Sverige gick ur EU hade miljonärerna de pratar om fortfarande skapats, bara inte i Sverige. Men klasskampen internationellt är förstås skit samma när man jobbar med blind konservativ nationalism. Fast också: Nej. Det är rikligt betalt, no doubt, men jag har aldrig fattat detta extrema hat mot välbetalda politiker. Som populism och irrationell synbol, visst. Men att styra en socialistisk utopi torde ju vara det mest ansvarsfulla arbetet man kan ha.

Ändå lite gulligt ja. Men krama dem då på stan, säg att det blir bra alltihop. Sen går du och röstar.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Typ Rock the Vote

Comments are closed.