Populistas

Jag är så in i helvete less på att behöva höra och läsa om upprördhet på bonusar. Det är så svårt för mig att greppa att andra kan ha så svårt att greppa att de där skyhöga inkasseringarna inte gjort ett skit bättre om de kommit utspridda till mer inferior löntagare istället. Men värst av allt är ändå att media driver på, lite har man ju lärt sig att alla inte har koll, inte möjligt heller. Det är söndag och intervju i SVT med Ibrahim Baylan som lackar på hur toppar i pensionsfonder cashar in medan blivande pensionärer förlorat pengar på fonderna, och inte ett enda jävla pip hörs om vilka det var som satt på regeringsmakten när hela det där systemet ens infördes. Kan ni fatta att problemet inte ligger i privata bonusar!? Systemet, för helvete.

Lönebonusar, dessa mutor för att cheferna inte ska ta sina kunskaper om nuvarande företag och dra till nån bättre betalande, de må sticka i ögon, kanske vara lite otaktiska med avseende på goodwill, och vara generellt tveksamt moraliskt sett med tanke på hur lite det verkar ha med prestation att göra, men om jag var amerikan hade jag i detta läge börjat gapa om hur unconstitutional det är att börja förbjuda det. Med lagen peta i hur företag bedriver lönepolicy? WTF. Väl inte så konstigt att fackföreningarnas big shots inte lackar öppet, de har ju lite koll på läget och behöver inte som en oppositionspolitiker gör hugga på vartenda populistbete bara för att allmänheten inte har nån koll på vad det skulle innebära om vi började jiddra med lagen. Du hade inte fått en krona av bonusen om du var vanlig löntagare, i bästa fall hade det gått till investeringar men troligen bara till företagets vinst. Läcka ut någon annanstans.

Som symbol, att högre tjänstemän och chefer håller igen i kristider för att visa att de är lite dödliga också, ja det kan ju vara en idé. Men inte fan kan vi göra något sånt till obligatorium.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Populistas

Comments are closed.