Finance this!

Så man blåser upp i media om Swedbanks aktiekurs hit och dit i svallvågorna av den amerikanska bolåneblablakrisen nummer jag vet inte hur många. Småspararna (som Jan Berglin kallade för ett namn liknande nån sorts gnagare) lämnar banken och tar sina små fjuttpengar elsewhere för att de är så grundlurade och vilseledda om hur ekonomi faktiskt fungerar så de tror de löper nån personlig risk. Det gör de förstås, men den kommer man inte undan bara för att pengarna man sparat till en semesterresa flyttas till madrassen.

Det är såklart ett problem för svenska banker att svenska banker köpt värdepapper som bygger på spekulation overseas, men själva aktiekursen är det som får kunderna att bli nervösa. Hur många gånger ska jag behöva säga att aktiens värde är helt värdelös som indikator på hur företaget går? Även om vi inte hade rätt schyssta garantier på ens pengar i Sverige: ett sjunkande aktievärde ger inga konkurser. En sjunkande börs kan naturligtvis ge konkurser för banker, om de varit brända nog i huvudet för att lägga så feta andelar av cashen på just börsspekulation.

Inse att pengarna som görs på börsen är skapade av framtida krascher. Skapade på löftet om att det är nån annan idiot som tar smällen när fläkten får skiten. Och det vore väl ok om bara enskilda små gordongeckos gick omkring med telefoner och skrek köpåsälj och inte du och jag och motherfucking staten som satt oss i båten med pensionskapital gjort på samma gamla bajs. Det skulle vara chill att kallt som darwinism säga att de som går i putten får göra det av sina dåliga affärer, de ska ju inte vara med om de är sopor, om det inte var så att banker rakt av lurat på folk i allmänhet att det är safe att lägga pengar i börsvirveln. Att det är lugnt om man blandar aktierna (lögn!), att det kommer resa sig igen om det går illa (efter sisådär 10 år!), att det ju är lugnt att låna lite extra till den feta lägenheten nu när ränteläget är så bra (yeah well for how long!?).

Alltså. Det är just det sistnämnda där som är grejen. Om hela krisen ÄN EN GÅNG bygger på att idioter lurats till vidare idiotier att slänga upp ytterligare 50 000 på en lägenhet bara för att man typ just nu kanske kan, vad säger det om hur sånt här ska lösas? Är det inte bara dags att på allvar se över hur man kan se till att spekulation inte drivs på så jävla mycket, istället för att jiddra om räddningspaket till alla som varit bänga nog att hålla på med helvetet? Seriöst, kritik av hur systemet fungerar går inte att finna i pressjättarnas ekonomijournalistik överhuvudtaget. Det går inte att föreställa sig exempelvis Schück dra till med ens den minsta beklagande tonen över hur marknadsekonomi kan fungera, trots att det är en helt uppenbar nackdel. På de liberala ledarsidorna kan det absolut hävdas både det ena och det andra om politik från blått håll som inte behöver vara positivt, men ekonomi låtsas av alla vara opolitiskt.

Det är ändå en viss politisk syn på världen som förs fram där i A-ekonomi och whatever dagligen, men föreställ er att jag skulle anmäla en sån grej till Granskningsnämnden. Pfft. Unheard of. Så vafan ska vi göra?

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Finance this!

Comments are closed.