Att de aldrig tröttnar

Nu har det varit ännu en vända av Förintelsen-tjat. Lärare kan för lite! Måste veta allt! Och jag blir gubbtrött med en gång. Har du sett frågorna de fick svara på eller? Klart du inte har för det var ju bara Aftonbladet som redovisade dessa vad jag sett. I alla fall fanns där nån simpel, en massa skitsvåra, ett par närmast kugg. Min favorit:

Många tyskar deltog i de tyska styrkornas omfattande avrättningar av civila judar under Förintelsen. Om en person vägrade att delta i avrättningarna, vad skulle, enligt vad du vet, ha hänt med den personen?

a) Personen skulle ha blivit avrättad.

b) Personen skulle inte ha blivit avrättad men skulle ha sänts till ett koncentrationsläger.

c) Familjen i Tyskland skulle ha löpt stor risk att avrättas.

d) Personen skulle ha omplacerats eller på annat sätt blivit befriad från att delta i morden.

e) Ingenting särskilt skulle ha hänt.

(rätt svar: e)

Tjena kuggfråga! Det är så jävla uppenbart en fälla och menat att man ska lära sig en läxa om demokrati blablabla att de var faktiskt inte tvingade till nåt, tyskarna. Det är förstås fint tänkt, eftersom det är det enda riktigt värdefulla i att lyfta fram Förintelsen – att det kan vara samma skit var som helst om man inte passar sig, men det är också lite båg. Klart som fan nånting skulle hänt om man satte sig emot, inte nödvändigtvis av officiell art, men det är ju den andra aspekten av att det kan hända var som helst: folket blir ett puckat kollektiv och det blir på allvar farligt att vända sig emot ett sånt.

Argh.

Och så det där med att hälften av lärarna inte svarat alls (hej säker statistik!). Att man inte vänt sig till historielärare specifikt. Att man genom att förvänta sig djupkunskap om nåt av nödvändighet måste skära bort annan djupkunskap och vad är det som säger att Förintelsen ens bör skrivas med stort F? Ska vi fråga nån från Rwanda eller?

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Att de aldrig tröttnar

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Glöm nazismen

Comments are closed.