ESC 2013, semi 2

Semifinal ett gick ju inte riktigt som jag hoppats, men det är nog bara Montenegro som jag verkligen surar för att de inte gick vidare. Ikväll blir det än mer svettigt, eftersom jag hoppas på TVÅ kalkonbidrag för att få chansen att se dem på plats i helgen. Här är alla mina favoriter, på lulz och allvar:

Lettland: PeR – Here we go

Det här är sämst. Absolut sämst. Ser ut och låter som en Grotesco-sketch, men menar allvar? Pinsam rap, värdelös beatboxing, fejkdubstepinslag och allmänt douche-beteende. Men eftersom refrängen är Robbie Williams-catchy kan den ha en chans, och då får jag lolla åt den live, tihi.

Lettland har en del historia av kalkoner, hattmaffian Bonaparti.LV – Questa notte 2007, svenskskrivna (never forget!!!!) Pirates of the sea – Wolves of the sea 2008, dochebaggeryduon Musiqq 2009, och så Anmary – Beautiful song förra året. Även om piraterna kom rätt högt i topp 2008 – sjukt – och 2010 var faktiskt Aisha – What for en av mina favoriter.

Azerbajdzjan: Farid – Hold me

Rimlig ballad som fastnar. Kolla in tjejerna i publiken vid 2:39! Vad var det?

Finland: Krista Siegfrieds – Marry me

Ja tack till Katy Perry-pop. Inte lika bra som Rasheedas låt med samma namn, men ändå. Älskar även dansutbrottet i bröllopsscenen i slutet på videon.

Malta: Gianluca Bezzina – Tomorrow

Okej okej, detta är både misstänkt Jason Mrazskt och verkar handla om blyga killar som inte får tjejen, men en sångare som dessutom är kirurg, ser ut som ett Prefab Sprout-omslag och sjunger med återhållen indieröst i just denna tävling, det är fan härligt. Obs obs fuck Maltas vidriga abortförbud obs obs.

Bulgarien: Elitsa & Stoyan – Samo Shampioni (Only Champions)

Call/response med säckpipa!?! Ja för fan. Jag tänker faktiskt på Hedningarnas första skivor när jag hör detta, även i sångmelodierna. Det gör det extra bisarrt att Malin Roos satt i Inför ESC och klagade på etnotrummor som vore vi fria från “etno” i norden. Och just trummorna låter uppenbart mer synt än folk. Om man tycker det är för mycket trummor generellt i denna låt kan jag däremot förstå, men jag älskar det.

Island: Eythor Ingi – Ég Á Líf

Jo, den är fan fin. Men vad är det den påminner om? Hjälp mig.

Ungern: ByeAlex – Kedveshem (Zoohacker remix)

Supergullig. Lite samma sorts charm som Maltas pophistoria. Ungern har verkligen varit stabila senaste åren, förra årets New Order-kopia var inte i helt min smak men ändå bra, och Kati Wolf – What about my dreams 2011 var bland de bästa det året. Obs obs fuck nazisterna i Ungern obs obs.

Norge: Margaret Berger – I feed you my love

Där fick jag med hela norden på min favvo? Vet inte om det hänt förr faktiskt. Det här är nog den jag gillar mest inomnordiskt också, tror det kan bli riktigt mäktigt live, även om Berger inte har så spännande rörelseschema på scen (dansar lite försiktigt som på ett högstadiedisco?). Alla som jämför detta med Euphoria är i alla fall inte kloka. Jag tänker mer på sent 90-tals-Madonna, alltså Frozen och dylika.

Rumänien: Cezar – It’s my life

Damn, det har gått utför sedan Tornero. Vad hände?! Jag fick upp hoppet om landet igen efter förra årets dragspelsreggaeton Mandinga, men det hade jag visst inget för. Mihai Tristariu kunde det där med lagom falsett till technon, men detta vansinniga eurodiscofalsettspektakel med pip-Dracula tog knäcken på mig helt när jag hörde det – och i synnerhet dubstep-droppen! – första gången. Se själva på Vine. Så naturligtvis hoppas jag att den går vidare! Bonuslol @ Dr. Alban-associationen i titel med tillhörande sångfrasering.

Det är kul att Grekland bidrar med det första ska-rockbandet i tävlingen någonsin som inte är kräkdåligt, de kan få gå vidare också (obs obs fuck nazisterna i Grekland obs obs). Det är också kul att Schweiz fortsätter med det icke fungerande receptet att skicka ett tråkigt rockband, samt att Georgien tokslösat pengar på att köpa en helt intetsägande skitlåt av Thomas G:son.

This entry was posted in seriöst and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.