Usel kvinnosyn på svenska hemsidor

Ingen Våga Ta Debatten-artikel har någonsin tagit debatten. Så ej heller dagens på GP:s debattsida, där Salam Karam har googlat på islam och funnit minst två exempel på dålig kvinnosyn bland, får man anta, toppträffarna (söktermen anges inte så jag kan inte testa). Fattar ni att hen har magisterexamen och verkar vara på väg mot en brittisk PhD, och ändå använder en snabb fulgoogling som empiriskt underlag? Pär Ström-samhället…

Karam har förvisso hittat illaluktande innehåll:

I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet, inte orsaka någon fysisk skada på kroppen eller lämna någon form av märke.” (islamguiden.com)

Jomenvisst: En feg uslings hala reservation för att en kvinna ändå bör sättas på plats med slag ibland. Även en harang från islamiska.org om hur kvinnor och män är psykiskt och fysiskt olika. Kvinnan “mer emotionell än mannen”, i behov av att känna trygghet. Jomenvisst: En sexistisk vanföreställning som sedan länge plågat … västvärlden. Låter som en helt vanlig Eva Rusz, John Gray eller kristdemokrat.

Det är naturligtvis förkastligt. Frågan är vad fixeringen vid just dessa religiösa ledare ska ge för frukt. Inte islamofobi, hävdar Karam, för istället är det muslimerna själva som skapar denna genom att ha så dålig kvinnosyn! De som skyller islamofobin på medier bör förstå att det är bland annat existens av dessa kvinnofientliga åsikter och de muslimska organisationernas ovilja att ta itu med dem som skapar islamofobin.

Märkligt då att vi inte är livrädda för våra egna strukturer som också tycker att könen är så himla olika, att en riktig misshandel är en sak men något litet slag en gång är något helt annat. Men när man försöker påtala strukturer, normer och attityder någon annanstans än bland muslimer finns det plötsligt inte någon debatt att ta. Men visst, det ska inte bara debatteras – det ska hittas lösningar. Men inte en enda jävel av dessa de facto islamofober är kapabel att leverera en sådan. De tar inte ens debatten de uppmanar till.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.