OMGNAKET!

Föga förvånande, men också med ingenting annat än full rätt, uppmärksammar Pär Ström hur Meg Westergren i Stjärnorna på Slottet hade bestämt att någon av männen i programmet skulle näcka för att krokimålas: “Man kan konstatera att det hade varit fullständigt otänktbart av en man att i motsvarande situation kräva en naken kvinna”, skriver han, och det hade det verkligen blivit. Mer troligt är förstås att ingen skulle kommit på tanken eftersom alla vet att det skulle bli ett jävla liv.

Man ska inte tro att det är något som inte uppmärksammas alls, förstås, när männen ombeds detta. Bland andra Expressen (som också länkas från GenusNytt-inlägget) har tagit upp det. Jag själv vred mig förstås ordentligt i tevesoffan när Westergren förklarade uppgiften, inte för att det skulle vara nån könsorättvisa specifikt utan för att det var en så orimlig sak att kräva av sina deltagare när vi ändå har en kultur som ser nakenheten som intim. Det hade gällt båda kön, och jag tror att det är med det fokus som Expressen exempelvis rapporterar om saken.

Det är olika med nakenhet för kvinnor och män. Om något så speglar händelsen i Stjärnorna på Slottet och de reaktioner som dykt upp framför allt den saken. Pär Ström menar att det kallats sexistiskt ifall de kvinnliga deltagarna fått uppdraget, och det hade det garanterat. Men bevisar det mest att män kan tvingas till vad som helst, eller att situationen för kvinnor är långt känsligare? Alltså inte som att kvinnor de stackars ömma blommorna drabbas hårdare – utan att nakenheten för kvinnor betyder en annan sak i rådande samhälle än det gör för män. Att kalla det sexistiskt av reflex vore faktiskt lika mycket bidrag till problemet eftersom man då, vare sig det är meningen eller ej, poängterar att det SKA kännas extra känsligt för kvinnor.

Nu kunde det förstås vara sexism ändå, allt beroende på situation och hur det omtalas – och på så vis måste jag faktiskt direkt säga: Att förutsätta att männen gott kan vara nakna i teve för att det är mindre känsligt för dem, DET är sexism. Och mer radikalt att poängtera det, allt för att uppmärksamma hur sexism är ett begrepp som måste få användas när det gäller män. Även för att poängtera att sexismen inte ligger främst i vem som är naken utan i hur vi ser på nakenheten.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.