Rich like us

Ok, så den här Sveriges Statsskuld-sidan har visst ett Twitterkonto, och började precis följa mig.

B-L-O-C-K that shit!

Förutom den rent menlösa delen i det hela, liksom ofta att det är en följare som ens bryr sig vad jag skriver och som att jag skulle följa tillbaka ens om jag brydde mig om vad det var för summa Riksgälden uppskattar skulden till, ja förutom den finns provokationen i det hela.

Att ha en sajt som bara finns till för att köra en liveräknare som visar en ständigt ökande statsskuld, det är inte bättre än att hetsa om ökad brottslighet, mot “massinvandring” eller mot all mobbing på internet. Nästan ännu mer puckat faktiskt. Hela statsskuldsbegreppet är så oerhört missuppfattat, och missbrukat för att skrämma fram politik baserat på lögnen att Sverige skulle vara en fattig stackare med mössan i hand, och dessutom inför en aldrig namngiven abstrakt patron. Missförståndet är främst baserat på två stora fel.

För det första är den alltid uträknad helt utan att man kompenserar för statens enorma både lösa och bundna tillgångar. Det kallas netto, bitch. Lite beroende på hur man räknar kan man få den att pendla mellan inte så jävla farligt och helt kompenserat eller mer. Om du hade ett bostadslån, för att ta ett vanligt exempel på saftigt lån, kunde du visserligen säga att du lånat två miljoner och har två miljoner i skuld att betala av – men du har inte slängt pengarna i sjön, utan har faktiskt bostadshelvetet som säkerhet också. Att inte räkna med tillgångarna också är att låta statsskulden bli som nån maffiaskuld eller högstadiebötning, helt godtyckligt ökad från noll till hundra.

För det andra kan man egentligen inte ens tänka på en stat som skuldsatt på samma sätt som en individ är skuldsatt. Nivåerna på summan är helt ojämförbara, och en stat har en helt annan flexibilitet än en individ för hur mycket och hur ofta en skuld ska amorteras. Min ena nationalekonomi-lärare på Mittuniversitetet var alltid noga med att påpeka att en dygd för individen inte var en dygd för samhället, sparsamhet är boguskvalitet som man ska ge fan i att prata om att staten bör ha. Skuld är bra eftersom det innebär att vi använder pengar istället för att sitta på dem. Skulle staten bara sitta på alla pengar skulle dels hela ekonomin stanna och så skulle slagord om att skatt är stöld vara helt rimligt att säga.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Rich like us

Comments are closed.