Slå tjejer

Jag reagerar inte på själva nyheten först. Jag reagerar på rubrikens ordval, på ordvalen konsekvent i texten. Kvinnovåld. Kvinnomisshandel, hustrumisshandel. När ska vi få se ordentlig spridning av något som speglar det verkliga problemet?

Jag är inte förvånad över att polisers vanligaste dömda brott är misshandel av en partner. Till viss del tänker jag absolut att det kan ha att göra med det som jag föreställer mig är en yrkeskår med högre våldsamhet, säkert också syn på kvinnor som inte är min. Men framför allt tänker jag att skälet till att just detta brott står ut gentemot andra bland poliser beror just på ordet som först fick mig att reagera, och hela retoriken bakom. Aldrig slå en tjej-retoriken.

I en miljö där ett ord som lojalitet klingar mest storslaget kommer man hålla varandra om ryggen. Det är nog ganska naturligt. Samtidigt finns alltid vissa motkrav i form av några specifika koder som absolut inte får brytas, som förverkar all lojalitet. Jag tror att det att slå en tjej är en av dessa i det här fallet. Polisen är den svages beskyddare och inte den svages baneman, om du slår en tjej är du en liten lort och inte en stor karl. Lojalitetskravet förbrukas och du måste bort. Andra brott kan tystas inom kåren men denna hederskodex måste följas och dras hela vägen till rätten. Precis på samma sätt som alla interner på fängelset hatar våldtäktsmännen mest av allt. Till och med våldtäktsmännen själva.

När man ständigt pratar kvinnomisshandel istället för våld i nära relationer, eller om man måste förkorta sig för rubrikens skull kanske relationsvåld, är det inte bara provocerande heteronormativt och blint för att en kvinna kan misshandla sin man. Det är främst ett led i all behandling av kvinnor som svaga och utlämnade till de goda beskyddande starka männen. Kvinnor och barn först, allt sånt. Vi ska inte ha den jävla skiten.

Alltså slåss inte alls, men … slå tjejer.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Slå tjejer

Comments are closed.