Mer samhällets förfall

Jag kallade Hakelius för idiot häromdagen, eftersom han gnällde på samhällsförfall och fattigt Twitterspråk. När nu också Anna Ekelund (även hon in a de Aftonbladet) klagar på hur människor i dagens samhälle har fattigt med kunskap känner jag att det behövs en större insats mot denna nygubbighet.

Det är redan känt att jag får spel på bimbohat. Jag skulle definitivt säga att Ekelund sysslar med sånt i sin kolumn, men framför allt är en annan sak framträdande mer specifikt som i sig är en av grunderna till varför det föraktet existerar. Nämligen den totala bristen på respekt för allt som inte följer en enda etablerat intelligensmodell och vilka sysselsättningar som är puckade respektive högstående. Men vad kan man dra till med för belägg för att intresset som kallas dumt faktiskt är dummare än vilket tidsfördriv som helst som någon annan gillar? Eller vad det finns för garanti för det som kallas kunskap (“Jag kan varken latin eller grekiska och har fortfarande inte läst de mest grundläggande klassikerna”) är så jävla hett.

Utöver detta finns en utbredd villfarelse att det oseriösa eller triviala skulle ha en skadlig effekt på bildning eller intelligens i övrigt. Varför skulle det vara så? Att det är högre trafik till en random stormodeblogg än till vad som helst för kunskapskälla betyder dessutom inte att den första tar trafik från den andra. Hypotetiskt: Jag kanske lägger lika mycket tid på Blondinbella som jag gör på att söka information till ett skolarbete, men i popularitet mätt blir sånt skevt då inte lika många andra letar samma kunskap och bildning som jag, men hänger på samma populära blogg.

Populärkultur fungerar så, Ekelund. Men att dras till det populära är förstås dumhet och inte vanlig mänsklighet då. Heh.

Men det värsta. Det är då hela denna domedagsinställning som faktiskt inte är något annat än att prata om hur det var bättre förr. Så är det inte, men det är säkert annorlunda. Visst kan det vara en tendens att man bär omkring på mindre booksmarts. Nog kan man tänka sig att triviahjärnan är mindre i genomsnitt. Men ointelligens är inte samma sak. Särskilt inte om detta förhållande till kunskap och information får oss att bli bättre på att värdera källor och snabbt söka relevant information, eller ännu hellre kunna samköra sin shit och lägga ihop två och två. Lättare frågor i Postkodmiljonären ger inte mindre analytisk befolkning. Fuk dat.

– – –

I ett annat inlägg petade jag in en xkcd-serie som jag tyckte var smårelevant då. Det kan väl ifrågasättas, men nu är den ännu mer relevant. Gå och läs den.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mer samhällets förfall

Comments are closed.