Vie d’Ankeborg

Det är bara att dra av kläderna på underkroppen och gå omkring på stan med barlagd röv, för vi bor verkligen i en Kalle Anka-kommun. Bara eventföretagsnamnet Göteborg & Co liksom, tjena Ankeborg.

Naturligtvis är det en reaktion på det fjantiga hjulet. Som om det inte var nog med brist på insikt från det offentliga när det gäller saker som Kulturkalaset och överhuvudtaget väderkvarnandet att försöka skapa utopin Evenemangstaden. Inga som helst smakdömanden ligger bakom, det är helt klart en sekundär sak vad jag tycker om utseendet eller grejen i sig att bygga ett fett pariserhjul i stan. Det är väl ok. Rätt dött område där det är tänkt att placeras också. Men denna extremt naiva förhoppning att stora satsningar ska lyfta staden – så lamt. Så lamt.

Ok att vilket Grönköping som helst slänger ihop världens största träbjörn för att tvinga fram lite uppmärksamhet, men det är fan ovärdigt en större stad att hålla på med sånt här. För att inte tala om hur gnället låter. Kan ni inte bara styra upp lite vänligare klimat för mindre independents att göra lite riktiga och roliga saker. Klart det behövs saker som “vanligt” folk gillar whatever, men knappast om det är enda alternativ.

Mig hittar ni i skogen och på klipporna när utetechnon spelas. Byxor på. Men kanske inte tröjan.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Vie d’Ankeborg

 1. Måns says:

  Instämmer. Ingen vill ha det jäkla evenemangstråket, men det röstas igenom ändå.
  http://www.youtube.com/watch?v=fr-jNc-BAws

 2. Ja just ja, nu när du är på tråden också – Glömde säga att det ju är lite spännande att kulturstaden tycker det är en bra idé att riva Gårda också…

 3. Elin says:

  Men det är ju det som är hela poängen. Man fattar inte att levande städer idag, som människor både vill vistas i och turista i och som är…ja LEVANDE är kulturstäder och inte fucking evenemangsstäder. De städer som verkligen utmärker sig och människor dras till är de där kulturen kommer nerifrån, där människor har en stad där de kan verka kreativt i och skapa sina egna evenemang och sin kultur.
  Man kan för fan inte bygga en evenemangsstad och riva ett av områdena som har all potential i världen för att evenemangsstaden ska bli till istället.
  Vad får vi då? Jo ett jävla Ankeborg. En jävla eventstad för idioter.

  (Eftersom du tog det här bloggämnet, fastän det var jag som började med Kalle Anka-referenserna var jag tvungen att utveckla mina aggressioner i kommentarsfältet istället).

 4. Den tjocke konsulten says:

  Dissen av Gbg & Co är rätt oförtjänt faktiskt, Leif är trevlig och riktigt duktig och att Göteborg generellt sett satsar rätt lite på all kultur (allt från biblioteken till mer majorna-style grejer) beror på att Göran Johansson sagt att det skall vara så och då har det blivit så.

  Jag gillar inte pariserhjul, lisebergskaniner eller Göteborgskalaset men jag tycker det är ok att andra ägnar sig åt sånt om de uppskattar det. Evenemangen skapar massor av enklare tjänstejobb samt drar in pengar till kommunen och det behövs.

  Kan ni identifiera vilka kreddkulturella grejer som fungerar och går plus på andra ställen (Berlin? Köpenhamn? Amsterdam? Det måste finnas konkreta exempel, inte bara förhoppningar!), vad som går att överföra till Göteborg, att intresse finns och hur man skall mäta framgången (ekonomi, besökarantal, PR) så tror jag det finns goda förutsättningar för att det skall genomföras.

  Kommunen har ju bytt namn på Gbg-kalaset till kulturkalaset och även om innehållet verkar vara ungefär detsamma så tror jag att de fattar att en förändring bort från vattenfestivalstuket krävs men att de inte har handen på kreddpulsådern och därmed inte riktigt förstår vad som behöver förändras och hur.

  Allt måste gå att mäta och räkna hem, att producera sånt som enbart intresserar en liten grupp inflyttade majornabor för kommunala pengar håller inte.

 5. Jag dissar förstås mest namnet och dess tilldelade roll mer än hur de sköter den rollen.

  I vilket fall tycker jag inte att jag efterlyst “kreddkultur” när jag menar smalare och eh typ gräsrot eller whatever – och absolut inte menat att det faktiska kulturproducerandet av sådant slag ska göras i offentlig regi. Jag menar framför allt att dylika satsningar får lite väl mycket uppmärksamhet.

  Att både pöbel och kredd – väldigt extremt uttryckt – måste få del av offentlighetens engagemang tycker jag däremot. Men att detta bör göras på olika sätt. Till exempel att tänka in hur en rivning av Gårda påverkar oberoende mindre kulturliv innan man bara beslutar och gör parkering av allt.

Comments are closed.