Mer chock än besvikelse

Oavsett att man kanske kunde kalla min heder sårad måste jag säga att den enda riktigt stora besvikelsen i gårdagens ESC-semi var att inte Tjeckien gick vidare (gu vad jag älskade deras serietidnings-scenshow!), men det hade jag aldrig ärligt förväntat mig att de skulle heller. I övrigt bara chock över att så EXTREMT värdelösa låtar som Israels sömnpiller och Rumäniens trafficking-dänga gick vidare till final. De andra jag inte hejat på hade i alla fall rejäla saker som framfördes bra nog, medan Israel och Rumänien båda hade tunna trista bidrag med tafflig produktion. Elenas sång var fruktansvärd, verkligen – och inte ens körtjejerna var bra nog så åtminstone refrängen lyfte. The Balkan Girls like to suck, säger jag. För att inte vika av från den redan tveksamma undertonen. Huruvida man nu kan räkna Rumänien till Balkan ens. Men där får du kanske läxa upp mig.

Jag är alltså mestadels glad, eftersom mina älsklingar från Armenien till slut visade sig vara i final. Även för Malena Ernman kan jag glädjas en smula. Det gör det om inte annat mycket roligare att se finalen sen om man har patriotiska vänner att dra med i engagemanget (även om jag kommer vara borta från stan på lördag, men i allmänhet liksom). Självklart var också Inga & Anush givna höjdpunkter igår då, även om dansen från videon bytts ut mot tristare prettodans. Också Vitryssland var kul att se eftersom de faktiskt gav oklanderligt framförande och sen så hade de ju utseenden man kan ha roligt med. Gitarristen såg ut som en ung och mindre skallig Cronos från Venom och sångaren Petr själv såg ut EXAKT som Christer Sjögren. Metal Sjögren alltså – Black Ingvars våta dröm.

Men dessa var ju bara höjdpunkter på det mer seriösa planet. Verkliga höjdpunkter kommer ju alltid av att göra sig lustig på vissa länders bekostnad. Och då kan man bara säga Bulgarien. Tjenare att Krassimir Avramov är ett stort skämt. Den där falsetten var det värsta jag någonsin hört, och jag håller i karaoke for a living. Kläderna såg ut som han hittat dem i sin sons garderob för utklädningskläder. Nog för att jag väntade mig att det skulle vara sugigt live efter att ha hört hur illa det lät även i videon, men att det var SÅ illa… Tur att de kan skramla ihop lite respekt genom att ha en kille på styltor som snurrar runt en tjej i anklarna som dansare – det var fett det. Hindrade mig inte att skratta så mycket i soffan att Panam kände sig tvingad att twittra saken.

Nästa semi hoppas jag min smak går igenom bättre. Som alltid. Jag hoppas även att de svenska kommentatorerna kan ha respekt nog att kolla upp hur namnen på deltagarna ska uttalas någolunda. Och de ryska värdarna får gärna bättra på sitt självförtroende på franskan. Men bara till finalen, i semi ska det vara lite knaggligt.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.