Om andra skörd gör rösten hörd

Direkt på Inför ESC del två såklart, det var inte lika provocerande idag. Faktum är att jag stämmer in i panelens hyllning av Bosnien-Herz som har ett jävligt pampigt bidrag i Bistra Voda av Regina. Förhoppningsvis slipper vi dock videons extrema Soviet kitsch live, för det är faktiskt lite tveksamt med röda fanor om vi nu ska hålla oss till regelverket om apolitiska låtar (hur långt man nu kan dra det). Plus att det är lite lamt. Men det känns oerhört fint att gilla B-Herz i år igen, förra året var de som du kanske minns mina storfavoriter när Laka tävlade med den vansinniga Pokusaj.

Ska jag vara lite generös idag och ta alltihop för sig kanske? Kejrå. Vi kan börja med Israel då: Trist låt, men spännande att de har en arabisk och en judisk sångerska. Å andra sidan ganska mycket i linje med deras fredsbudskap utåt, och jag är fortfarande djupt skeptisk till deras deltagande i tävlingen. Ännu tristare än låten var dock videon som bara är vaselin på linsen och filmklipp på studiomiljö när de arbetar fram låten. Undrar vad de gör på scen sen. Eller inte.

Bulgarien har som vanligt en påkostad video, och ursäkta om jag diskuterar nåt som inte kommer vara med i showen live sen, men detta är fabulöst roligt! Värsta jävla medeltids/light fantasy-videon komplett med dvärgar och mjukporr där hjälteriddarn har sänghimmelsknull med en storbystad jungfru (får man anta att hon var innan av temat att döma). They show nip och allt, och jag bara gapar. Eh inte på det sättet alltså, man är väl inte Panam heller. Låten? Haha det är some dude som bara falsettar sig igenom allt som om det var ett långt tjut.

FYR-MAC har fått bli del två i låtar jag borde hata men ändå gillar. Det låter … ja vafan låter det. Det är typ rock. Jag skulle ju inte sätta den högt eller ännu mindre tippa på den, men jag gillar den. Sångaren är gulligt ful. Rumänien har verkligen svårt att återskapa den fantastiska eurodängan Tornero från 2006, detta år skickar de en prästdotter som sjunger nån vekt producerad pop om att balkantjejer likes to party. Jag kanske inte borde läst Plattform (Houllebecq) nyss, för jag tänker bara sexturism. Men liksom att man betonar prästdottergrejen är ju sannerligen något tabuish anspelande det med. Perelli i panelen kommer dock undan med att skämta om hennes smink.

Finland då. Det är ganska mycket eurokänsla, till och med en sångtjej och rapdude, men inte riktigt i den stilen som fanns ’92. Snarare som Aqua. Ett dystopiskt Aqua, av videon att döma. Dark Aqua! Ärligt, det känns som att de anlitat Night-/Daywatch-regissören till den videon, eller så är det bara jag som alltid associerar fingerlösa vantar dit. Nej, jättebra är det inte, och all poäng från panelen hänvisar jag till grannfaktorn. Men den skulle kunna gå långt ändå. (Jag kommer förstås tippa inför första semi.)

I all hast: Island skickar en sömnpillerballad som panelen av nån anledning gillar. Portugal skickar nåt lite folkish/latin som jag också somnar av. Malta återgår till balladerna och sångerskan som varit med tre gånger på 10 år, med en låt som låter som hon alltid gör. Inga av dessa är dåliga, men anonyma.

– – –

För övrigt: Är det inte jättekul att typ de exakta kläderna som Herreys hade på sig i Mello när de vann är de som var med i Metros/Cafés trendrapport för i sommar? Inte för att jag har nåt emot stilen, eller Herreys, men shit vad obekvämt det kommer bli för alla suckers i sommar när jag påtalar dem detta faktum – de lär garanterat tycka det är jobbigt.

Och är det inte intressant att man i Inför ESC får chans, genom inledningens klipp från när han deltog själv, att jämföra Björkens forna oskyldiga och naiva uppsyn med dagens karga beedie-eyes och osympatiska skämt om att Maltas sångerska är tjock.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Om andra skörd gör rösten hörd

Comments are closed.