King Pimp Commandments: Rules of The Game

Innan rapporten med de höga anmälningssiffrorna för våldtäkter i Sverige fick mig att börja skriva om våldtäkt igen var media glada över DN:s fåniga uppblåsning av den fiktiva tonåringens kontaktannons (länk, om du glömt detta). Jag kom i samband med just texterna om våldtäkt på vad som verkligen störde mig i den pseudoskandalen.

Om vi tar och bortser både från de speciella Qruiser- och Bodycontact-aspekterna, alltså att den ena borde vara fristad från heteroraggning och den andra är ett tämligen uppenbart ställe för både casual sexkontakt såväl som potentiell sexköpsmarknad, så har vi bara att tänka oss hur annonsen framstår på mer ”vanliga” dejtingsajter. Det var ändå så den uppfattades av en stor del läsare som tyckte det var fruktansvärt att någon skulle behöva trakasseras så. Men ja, den fiktiva 18-åringen Emseline kan mycket väl ha bett om det.

Ur DN: Innehållet i annonsen är kortfattat och lite försiktigt: ”Det är första gången jag skriver här, men min kille gjorde slut o jag känner mig vilsen o ensam. Vet inte riktigt vad jag hoppas på… /Emseline”

Man tycker ju att åratal av en tämligen etablerad diskurs hävdande att pojkar lärs till aktivitet och flickor till passivitet borde leda till lite ordentliga slutsatser vad gäller det heterosexuella raggandet, men nä, det missar många. När det egentligen är så jävla enkelt. För bara språkbruket kring sex, särskilt för yngre, kretsar kring föreställningen att det är något killar arbetar för och uppnår, medan tjejer ska hålla på sig och kontrollera ”tillgången” till sex. Närmast ett innehav – kvinnor innehar sex och män strävar efter det. Oavsett om du ser detta innehav som en maktposition (vilket some schmuck ihärdigt påstod i kommentarerna på extramaterialet till min AB-artikel och kallade det för ”evolutionens gate-keeping”) eller bara ser det som en diskurs är det en påtaglig och existerande bild. Det är kvinnor som diskuteras varande sexuellt tillgängliga eller inte. Tillgängliga för vem då? Subjekt, någon?

Även oavsett framsteg vad gäller erkännande av tjejers lust finns grundinställningen kvar att sex för kvinnor, särskilt unga tjejer, är ett problem. Sexuell debut diskuteras nästan alltid på ett sådant sätt. Inte bara genom fixeringen vid kärlek, varningar om sjukdomar eller graviditet, utan kanske främst genom risken för dåligt rykte. Det vore puckat att inte behandla hur detta påverkar utvecklingen av tjejers strategi för att närma sig en potentiell sexpartner (eller den stora kärleken). Och medan den strategin plockar på sig komponenter som försiktighet och dubbeltydigheter, för att inte tala om olika uttalade regler som att hålla på sig tills tredje dejten etc, får pojkar utveckla en strategi som inkluderar en hög grad av aktivitet. Blir inga barn gjorda annars.

Klädsamt motstånd är ett faktum. Särskilt om du är ung och, oberoende av den faktiska risken, rädd för konsekvenser vad gäller ryktet. Det är så vi hamnar i Hennes läppar säger nej, men hennes ögon säger ja. Det är helt enkelt en del i spelet. Jag kan inte säga att det är en bra sak (obviously), men det är tvunget att vi ser det som ett faktum. Hennes ögon kan säga ja. Därför att hennes läppar inte har tillåtelse. Och det är därför svar från 271 män, som tycker att en annons som Emselines är allt från flörtig till fullt potentiellt flerkuksletande, inte på något sätt är ett oväntat resultat. För det är så man formulerar sig som ung tjej om man är en smula osäker, men känner att lite knulla kanske vore på sin plats för att glömma ett uppbrott, eller bara i allmänhet är kåt. Att det var några/flera (inga siffror, tänk på det) som letade efter sex mot betalning, eller kanske är våldtäktsbenägna, visar bara på hur farligt det är att ha ett kontaktsystem som fungerar på det här sättet. Det betyder inte att de gjort en felaktig tolkning av annonsen. Innehållet i annonsen är kortfattat och lite försiktigt. Ja precis, den säger inte så mycket alls – eller vad som helst. I kontexten där det är svårt för kvinnor att öppet leta tillfälligt sex, men existensen av kåta kvinnor ändå är känd och accepterad, blir det helt enkelt så att små signaler kan betyda precis vad som helst. Om inga kvinnor visar att de är intresserade – då måste alla eller inga läsas som att de är det.

Det är av den här anledningen jag menar att det är så jävla viktigt att inte bara pojkar ska lära sig prata om sex baserat på lust, och att istället för att betona vikten av att säga nej få lära sig känna när man vill säga ja. Alla tveksamma fall med en gärningsman som inte betraktar sina övergrepp som övergrepp tror jag har mycket att göra med denna inställning att kvinnor är försvarare. Det är också därför jag tror på en lagstiftning som baseras på samtycke, vilket kanske verkar lite ironiskt. Men det är förstås bara eftersom inte en käft verkat förstå vad en sådan kan innebära. Samtyckeslag är inte att likställa med omvänd bevisbörda. Det kommer inte krävas några kontrakt. Det kommer inte vara så att varje anmäld eller ens åtalad person är skyldig tills motsatsen bevisats. Det är fortfarande inte tillräckliga bevis från någon part när ord står mot ord – och då blir det inte automatiskt åtal eller fällande dom. Det enda som händer är att vi ser på vad våldtäkt är, och vad sexualitet är, på ett annat sätt. Och det är faktiskt gott nog oavsett andel fällande domar.

Det handlar ju om att göra sig av med ansvaret för en kvinna att säga nej och agera ständig försvarare, och att istället lägga ansvaret på BÅDA att lära sig vad det är att vilja, och att förstå när andra vill. För det att respektera ett tydligt nej har väl för i helvete aldrig varit nån svårighet att göra egentligen.

– – –

(BTW. I annan någon bitchar om att hon minsann är kvinna och kan ta för sig och uttrycka sig, så bör ni ju veta om att en person inte utgör alla, några utgör inte alla heller. Jag är liksom inte en man som tar för mig vitt och brett heller. Men jag förhåller mig till den kontexten likförbannat.)

– – –

Mer: Vad jag först sa om Tonårsannonsen. Vad jag sagt om Ja vs. Nej.

Härnäst: Heteronormativitetens betydelse för våldtäktsbegreppet. Kan nog bli nåt om tjatsex också.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.