DisKriminellt?

Jag vet inte hur det är med dig, men själv tycker jag gubbklubben som metarapporteras om på GenusNytt verkar mest trevlig. Vilket quite obviously artikelns författare också gjort, hur Ström + kommentarer lyckas uppfatta den som något annat än skämtsam och myzig övergår mitt förstånd. Bara för att gubbarna i myzklubben skojar om det så är det inte faktiskt diskriminering utan separatism.

Dock kan man definitivt säga att det inte varit något man skämtat om ifall det gällt en klubb för bara kvinnor (eller upprörts över vilket som sagt gällde det även nu). Det har sina olika skäl, men främst lägger jag mina pengar på att det ses som utjämnande när kvinnor har ett eget rum. Inte för att dessa enskilda uttalade gubbklubbar är så fruktansvärt många utan på grund av det som aldrig verkar tränga sig in i vissa pannben:

Det finns inga problem med enskilda uttalade separatismer för utomstående att rasa över*. Mäns som kvinnors. Den enda som är ett faktiskt problem är den outtalade separatismen. Den kanske till och med omedvetna. Alla sammanhang som inte heter “gubbklubb” men ändå är just detta. Det som försvaras av det så kallade – håll i dig – glastaket, som i allra högsta grad existerar på många platser. Och jo, det finns även med omvända kön**. Man får bara ta och byta ut faktorer som status, pengar och makt till helt andra nivåer.

Hur det fungerar är dock detsamma och det är väl det främsta en mansaktivist kan lära sig om hen vill ta sig in i tidigare slutna rum. Bättre än att jiddra.

– – –

* Well inte så länge vi har formella rättigheter som är lika i alla fall då detta hindrar uttalade separatismer från att ha institutionell makt.

** Samma naturligtvis för åldrar eller etniciteter. Glastaket hindrar även både 19-årige Muhammed och 19-årige Larsa. Men Larsa kan lösa det hela genom att åldras lite.

– – –

Lite kuriosa förresten: Det finns ingen automatiskt negativ värdering i ordet diskriminering. Till vardags må så vara men tex inom ekonomisk teori kallar man prissättning såsom indelningar i 1 resp. 2 klass, ungdomsrabatter eller SJ:s infamösa system för prisdiskriminering. Alltså att beroende på vem man är eller andra omständigheter får man betala olika – vilket används som ett sätt att sälja slut på varenda enhet.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

15 Responses to DisKriminellt?

  1. Pingback: Delat och intressant – 26 January, 2011 | [insert random stupid name here]

Comments are closed.