Glöm nazismen

Genom en liten artikel i dagens DN Kultur* får jag veta att Per Ragnar ska ut och bemöta högerextremism genom att hålla föreställning om Hitler etc. Facepalm vid frukostbordet. Ständigt denna Hitler, ständigt nazismen.

Lyssna på mig nu åldringar: förintelsen är inte något att diskutera. Vi vet detta. Alla vet detta. Även utan djup detaljkunskap. Förnekarna är ungefär samma sorts sammanslutning som en liten fjuttsekt (inte olik den som Per Ragnars rollfigur Sten Frisk bossade i Tre Kronor). De är dumma i huvudet, visst, men de är obetydliga.

För att förstå modern främlingsfientlighet, den verkligt utbredda och farliga, måste man bortse från nazismen. Islamofoberna skulle säkert åka tillbaka i tiden och döda Hitler lika gärna som de skulle offa profeten, det finns ingen motsägelse i att hata nazityskland och att hata muslimer. Har ni inte märkt att främlingsfientligheten jämför just de båda för att vinna sympati? Främlingsfientligheten idag har säkert samma rötter som nazityskland – men inte nazismen som sina rötter. Det är enfalden som ger extremism och inte tvärtom.

Att motargumentera något helt annat gör inte ett skit för att övertala en vanlig invandringsfientlig.

– – –

* Verkar inte finnas på nätet ännu men det finns lite info annorstädes.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.