Behovet av queer erotik

Som nyss länkat var Tove Leffler kritisk till vårt prat om behovet av queer erotik under seminariet i måndags. Det mest intressanta uttrycks i jämförelsen med befintligt utbud:

[V]ad gör en sexscen queer? En rundsurf­ning på de otal sajter med erotiska eller porrnoveller på nätet visar att kvinnor som dominerar, män som är trevande eller osäkra och lesbisk powersex inte är direkt ovanligt. Hur skiljer sig den ­queera sexnovellen från den jag läser på Sexiganoveller.se?

So true, förstås. Normbrytande är ju faktiskt inte unikt för uttalat queerperspektiv och självklart finns element av det mesta redan. Gör vi något nytt? Mja, jag vet inte om jag tror det egentligen. Spelar det nån roll? Nejdå. Jag har gått in i detta med att vi ska skriva bra noveller och det ska finnas nåt som väcker lust vem man än är. Det blir ofrånkomligt i lanseringen dock att peka på det som ändå sticker ut om man jämför med erotik i stort. Det är den gamla vanliga problematiken att försöka bredda perspektiv utan att peka för mycket på hur man är så jävla speciell. Känns som HBTQ-svårighet generellt (väldigt relaterat till Panams och Felix lillbiff på SvD Brännpunkt).

Det är i alla fall viktigt att nämna att även om själva tanken är att skriva med normkritiskt synsätt behöver inte resultatet vara texter som är explicit kritiska. Det skulle bli tämligen lamt både som porr och som litteratur. Hur lysande den än är i sig var ju det saken som fick mig att tycka Flasher Girl On Tour var något malplacerad i Dirty Diaries. Budskap finnes, erotik not so much och absolut inte porr. Det skulle förstås kunna vara att jag får svårt att identifiera mig med nån blottare alls men det kändes givet att budskap/tema kom före lust. Sånt har åtminstone jag velat undvika i Skamlöst och jag tycker det har lyckats. Så även om vi frontar med att det är queer och speciellt behöver man inte läsa det så.

Och vad gäller skillnaden mellan Skamlöst och Sexiganoveller.se är ju fortfarande det litterära anspråket rätt olika.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Behovet av queer erotik

Comments are closed.