En by som alla andra

Roland PM:s kommentar till det som helt vansinnigt fått namnen brunsåsdebatten (alltså den om att citera från Facebook hur som helst, vilket gjordes angående Landet Brunsås på SVT – vilket jag kommenterade häromdan), den är inte riktigt klok.

Ja det finns inga direkta upprördheter kring hur han kommenterar kärnan hur man får använda Face-citat, för det gör han inte överhuvudtaget. Närmast gör han som jag och kallar det för mest skvaller. Men han går längre på den vägen och börjar jämföra olika lösa gemenskaper på internet för bysamhällen. Att det dessutom är särskilt skoningslösa konformister som skapas och den som tycker annorlunda tjäras och fjädras. Jag kan definitivt se konformitet, skvaller och ryggar hållna om, men som effekt av internetkommunikation? Dum i huvudet much?

Jag tror inte på nån förändring här, alls. Jag tror det är same ol same old och klart det skvallras och bildas större grupper mot mindre, men för min del måste jag verkligen påtala att jag aldrig någonsin umgåtts med så mycket olika människor som tyckt så jävla olika. Jag har sett vissa tjäras och fjädras i twitterfeeden, men jag har också sett de som skakat av sig fjädrarna efteråt utan att behöva ändra sig heller. Jag har av själva känslan av gemenskap – den finns förstås – slängt ut åsikter i tron att jag är överens med alla och så plötsligt fått mothugg. Men istället för att tvingas ut har jag tvingats till att lyssa på andra sidor.

Min upplevelse är nog inte allas, och jag tror inte att internetbyarna är generellt mindre konforma överallt än köttvärlden skulle behöva vara. Men det är RPM:s älskade verkliga möte som gör att köttvärlden får lättare att hamna i konformitet, då man kan döma på fler aspekter. På nätet har man förmånen att inte se och glömma bort en massa punkter att hata varandra för.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.