Dagens problem med omvärlden

Jag satt och åt frukost och lyssnade på Ekot. Vattenfall ska enligt rykten vara intresserade av att sälja ut elnätet och jag hoppar till lite mentalt, inte för att de kommit på den tanken utan för att jag inte ens reflekterat över att de styr över nätet. Ja det är väl som Telia och deras nät. Vilket jag också helt förträngt som irritationsobjekt.

Nog för att jag kanske hellre ser ett offentligt ägt företag som innehavare av taskiga konkurrensfördelar – men som princip är det helt vanvettigt att ha det på det här viset. Särskilt när statliga företag aldrig verkar kunna bete sig intelligent. Hur jävla korkat är det inte att sälja ut en sån fördel egentligen? Statliga företag beter sig fan som ett Bluth Company eller Newport Group som ständigt tar ut en massa cash från företaget  för familjens lyxkonsumtion, så att det helt går åt helvete vad gäller både moral och framgångar. Ett barn som plundrar sin spargis, ärligt, vafan.

Jag hade önskat att det, om företagen som staten äger nu ska vara såna jävla wild cards, bara kunde bli som med järnvägen. Vore det inte mer rimligt att när elmarknaden avreglerades låta infrastrukturen ändå skötas offentligt och sen ha samma villkor för alla andra aktörer. Att behöva tigga med mössan i hand inför någon som är både konkurrent och leverantör är verkligen helt wack, även om jag tror att de flesta privata aktörer inte direkt går nån redig nöd.

Läs förresten till viss del relaterade inlägg av Niklas Hellgren.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.