Abelägg aaaav

Floskelsprutan Anton Abele satt i Efter Tio med Malou i förmiddags och pratade om bloggmobbing. Gu vilket skämt hur han verkligen väljer de absolut simplaste populistfrågorna att fokusera på. Det är faktiskt precis som med barnporrlagen (kommenterat här) så jävla feltänkt hur de sitter och pratar om internet i teve. Hot som överdrivs in absurdum to take the edge of yttrandefriheten. “Blogghatet blir allt mer utbrett” är själva rubriken för klippet på TV4 Play. Jaså. Vad i helvete baserar ni det på era fuckups?

Jag tror också att det finns en långt lägre tröskel för att slänga iväg en elak kommentar när man tror att man är anonym. Men att det skulle vara fler som gör det än det annars finns mobbare, eller att de skulle yttra något värre än det som redan sägs åtminstone bakom folks ryggar: Fat Chance. Alltså numbers are strong på nätet, en hatarström kan vara oerhört stor – men då måste du också vara stor, det händer inte på Anna_14:s lilla privata blogg. Malou inleder förstås med hatkommentar mot BLONDINBELLA BIGGEST BLOGGER I LANDET (som dessutom lätt hatas mest av dem som aldrig läser bloggar alls).

Du är väldigt fri att spärra för kommentarer. Jag vet att många väljer att inte för att det positiva ändå är något man vill ha, men det går. Det kan du INTE göra i köttvärlden, där får du höra bögjävel och får ditt huvud toadoppat utan granskning först. Jag vet att många väljer att inte anmäla eller prata med rektorn … men det går. Och det går även när det gäller internet.

Du kan bli uthängd på en annans blogg. Det kan du också anmäla, det är inte tillåtet att säga vad som helst om andra på nätet, det är inte ett juridiskt skydd att en server är någon annanstans än i Sverige så länge man kan bevisa vem som lagt upp skiten – stänga ner kanske man inte kan, men sätta dit kan man göra. Anton Abele vet inte detta. Det vet inte så många andra unga heller, men kanske vore det en upplysning man kunde satsa på istället för att vecka sina pannor och metaforiska hakor och prata oroat om blogghatet. Nämen, förresten, det säger ju Abele – eh fast då som att vi måste ha moral och etik som ämne i skolan.

Alltså hatarbeteende är intressant och olustigt och värt att diskutera. Men det är samma hatande som överallt, inte något eget och okontrollerbart.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.