Inte en trojansk häst

Nä vet du vad, jag tycker faktiskt det är riktigt irriterande med hela undercover i SD-grejen som gått i Kaliber i P1. Jag var det redan innan jag lyssnat på programmet alls, och jag var ännu mer så när jag faktiskt imorse lyssnade på åtminstone första halvtimmen till senfrukosten.

Varför är jag irriterad? Jo, visst kan jag förstå tanken att de flesta partier granskas på ett eller annat sätt, ofta hårt, och att göra det med väldigt sneaky metoder är inte heller så farligt. Men det här är inte bara sneaky, det är dumt. Det är puckade överdrifter av puckade grejer, det är att göra research trots att artikeln i princip redan står färdigskriven sen innan, och det är framför allt en totalt ointressant metod att göra livet surt för Sverigedemokraterna. Om det ens ger resultat kommer det bara vara kortsiktigt. Framför allt måste jag säga att det är ett typiskt exempel på varför det är rejält problematiskt med public service som förväntat objektiv röst.

Bara när jag skriver det där sista blir det ju ganska givet att det inte är något som riktigt hålls, eftersom reportrarna här verkar utifrån grundantagandet att SD har något att dölja, och säkert spelar för the dark side generellt. Det har jag också som grundantagande. Men fortfarande är jag irriterad. Nämligen genom att rasism och främlingsfientlighet är en sån sak som bara accepteras som ont, något som är så självklart att vi inte behöver anmäla till granskningsnämnden när den värderingen görs, så självklart att vi inte ser det som en värdering. Men vi blir heller inte påminda om varför det är ont. Och därför fortsätter rörelsen skaffa nya medlemmar. Behåller alla gamla.

Det är totalt fruktlöst, och kanske snarare kontraproduktivt, att behandla Sverigedemokraterna som nån slags trojansk häst full med SS-soldater som kommer storma regeringen så fort de kommit över 4 procent. Att de lurar sig in i riksdagen eftersom ingen som röstar på dem fattar att de är främlingsfientliga. Gör de ju visst! Ingen är lurad, deras väljare är ju för helvete xenofober allihop. Dock inte nödvändigtvis rasister, och det gäller partiet i sig också, oavsett vad de tycker om både invandring och vad de sjunger om Olof Palme. Håll snälla isär begreppen så vi kan tala allvar. Det är ju att tala allvar som är det enda sättet. Kaliber, för i helvete, kunde ni inte bara kollat igenom partiprogrammet och deras argument och bemött dem sakligt istället, de har ju inget att komma med. (Fan, remix någon?) Men ja precis, just där kickar objektiviteten in istället och plötsligt skulle det vara förkastligt av public service att ha en åsikt.

Att hålla på och blåsa upp några sånger om Palmemordet som rejäl vit makt-skandal, det är förutom sin fånighet och faktiskt populism bara ett obehagligt drag, eftersom det faktiskt lika gärna skulle kunna vara en text av Public Enemy som blåstes upp på sådant sätt. För det är garanterat vänstern nästa.

– – –

Referenser4u.com:

snabb recap: http://dn.se/nyheter/sverige/sd-ledare-sjong-vit-makt-texter-1.838532

programmet: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1316

och varför inte: http://www.sverigedemokraterna.net/asikt.php

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.