Heaven can wait.

Som ett brev på posten två stycken närmast direkta referenser, från två håll, till en text publicerad på annan ort (S.L.A.M.P). Igår på teve Kingdom of Heaven, Ridley Scotts ganska misslyckade och alltför kluvna pseudostatement om Jerusalem. Jag hade inte sett den förr och faktiskt glömt att den hade ambitioner att vara seriös utöver spektakel och fältslag.

Så vi har en historia om korståg, religion och krigshetsare. Kluvenheten förstås i tvånget att peta in en massa action och blod, men framför allt i hur man plötsligt ska sitta och hålla med i Godfreys jävla idiotprinciper när det så uppenbart visat sig vara ett puckat drag. Att det är bäst i utgångsläget, a.k.a. redan försent, gör det inte rätt jämt. Här referensen, eller nåt att relatera. Principer, och varför man har dem. Speak the truth even if it leads to your death. VARFÖR I HELVETE DÅ?

Orlando “Baron Balian” Bloom går omkring och ska vara rättrådiga killen, a perfect knight, och trots att man får ett otvetydigt visdomsord omkring perioden för hans, öhm ska vi säga uppvaknande, från snubben som var hans fars vän – handlingarna är det viktiga, skit i vad präster säger om Gud och synd, hjärtat, hjärnan, där har vi the shit – så går dumjäveln och tänker att en princip mot att gifta sig med hon bruden och bli kung (när de till och med älskar varandra!) är en bra idé. Så krigshetsarn får makten istället, precis som väntat, för att Balian ska kunna vara a perfect knight. Sen dör hundra tusen på varje sida, minst. Och sen halar han upp samma jävla ideal i peppandet av försvaret av Jerusalem och man ska förväntas rysa av välbehag, när det bara är dumt.

Fuck that. Jag säger alltså konsekvenser över abstrakta ideal. Allt annat är både dumt och i praktiken egoistiskt. Fråga mig varför jag har en princip och jag kan svara en konsekvens jag vill åt, och en jag vill ha bort.

Det var det första. Angriper från hållet principer i allmänhet. Det andra var ett tips i GP om en spännande bok vid namn Ethical Slut. Natruligtvis redan bokad på bibblan så jag drog till med en beställning. Den kanske vi skulle sätta upp på bokcirkellistan, LSM? Google it.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.