Nej, det kan jag nog ha missuppfattat

Det gick en dokumentär på fyrans faktakanal häromdagen, om utbildningspolitiken i Sverige. Där framkom obehagliga saker som att våra lärosäten blivit rena sovjetindustrier. En känga rakt upp i det kulturtantiga skrevet på dagens flumskola och dess lockelsekurser i DJ:ing. Bra argument för utbildning mot riktiga jobb, studiecheckar skulle vi ha! Ja, det hela ska väl betraktas med viss försiktighet eftersom programmet var en produktion av en stor intresseorganisation, men ändå. Få se, hur var det nu, var det kanske fackförbunden som via några styrelseposter använt tjänstepensionskapital till denna produktion? För jobbens skull förstås.

Nej men, just det, det var ju SVENSKT NÄRINGSLIV som varit i farten! Så dum jag är. Måste hört det där om facken någon annanstans, om hur mäktiga de är och att Gud vet vad de kan använda fondpengarna till. Det var kanske han som heter som actionhjälten, i DN Debatt nyss. Fast det verkar ju underligt att man skulle sitta i fondbolagsstyrelser och konsumera upp investeringspengar på projekt som inte ger någon avkastning, så fungerar det väl inte? Eller om facken fick avkastning från själva bolagen ja. Jo, det var väl en 53 miljoner från AMF som gick rätt in i LO via delägandet. Det är ju alarmerande att våra pensionspengar minskas av oklara maktspel och strategiska placeringar istället för rejäla investeringar, och att facken plockar ut sin utdelning lika fullt. Vanliga mäklare som kör ner fonderna i botten skulle väl aldrig.

53 miljoner, det är mycket pengar det. Det kan man producera propaganda för nåt så infernaliskt. Skulle väl knappast Svenskt Näringsliv kunna mäta sig emot med sina futtiga tillgångar på 13. Nej, oj, MILJARDER. Tretton miljarder var det visst de hade i placeringstillgångar december förra året. Nu förstår jag nog ingenting… Fick de samma vinst från AMF också?

Ja, men facken är ju en maktfaktor hur som helst, det ska vi inte sticka under stol med. Där sitter de på sina styrelseposter och kontrollerar pensionerna mot knappt några alls andra medlemmar i samma styrelser med borgerliga förtecken. Knappt jämvikt där. Fackpampar. Det är förstås inte nödvändigtvis fel att man använder sina tillgångar till opinionsbildning och affärer av olika slag men det måste ju ske öppet tycker man! Inga hemligheter eller slöjor. Maktkoncentration är superfarligt! Och som Hamilton säger: “Det är bättre om beslut om pensionslösningar fattas ute på företagen än att de tas av några få ombudsmän på stora centralorganisationer.”

Jävla stora centralorganisationer och deras kapitalmakt.

This entry was posted in seriöst, skrivarlinjeprosa and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Nej, det kan jag nog ha missuppfattat

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Check it out

Comments are closed.