La violence

Det är fint att Jenny Westerstrand skriver blawg om gårdagens SVT Debatt om dödligt våld mot kvinnor, inte bara en utan två gånger, med tanke på att hon verkar ha bumpats från listan trots att Alonzo tydligen var relevant nog ändå. Det blev ju inte så mycket till att begränsa ämnet till polisutredningsfråga om han ändå kommer dit och rör runt i genusgrytan. Vilket väl i och för sig kan ses som bra jobbat ändå, trots att jag inte delar hans syn.

Jag fattade inte Jenny W:s kritik först, det är väl visst speciellt med våld i relationer? tänkte jag, men inlägg nummer två klargjorde det faktiskt rejält. Och jag tror det leder till hur man kan betrakta våld mot män i heterorelationer. Det är samma sak på ett sätt, men på ett annat inte. Typen av normaliserat våld som sker i en relation är ju också det som sker i offentligheten: Man räknar med lite tafs på krogen eller kontoret. Ignorerar kommentarer om ens utseende från morbror, kursare eller vän. Tänker på att ta omvägar för att slippa mörka parker så ofta att man till slut inte alls tänker på det.

En man som misshandlas i en relation med en kvinna får en sådan situation där och då. Men många fler kvinnor än de som misshandlas i sina relationer får dock det normaliserade våldet med sig hela tiden. Det här är skälet till varför en utvidgad definition av våld, likt Slagen Dam hade och kritiserades för, är högst nödvändig – men också nödvändig att förklara ordentligt och motivera. Det sista kom bort i mediasammanfattningar av rapporten och sen kom det antifemz som blev skogstokiga osv osv.

Det är egentligen lustigt, då en utvidgad våldsdefinition snarare är en skitbra grej för den som vill styrka normaliserat våld mot män av kvinnor. För jag tror fortfarande inte att våldet är av en helt annan karaktär, men omständigheterna på samhällsnivå är så annorlunda att det lika gärna kan tolkas så, eller helt enkelt yttra sig lite annorlunda. Men yttrandet är ju inte det viktiga, knappt ens när man vill hålla isär dödligt och annat våld.

Att man så gärna lyfter fram det dödliga våldet tror jag bara är en direkt praktisk lösning för att kunna lyfta våld som inte går att fronta på. Inga mörkertal att ifrågasätta, inget falskanmälansjidder eller hämndspekulation, bara kall jävla död.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to La violence

Comments are closed.