Flum eller kunskap?

Alliansen presenterar sina gemensamma valhymner och slagord. “Mer bidrag eller fler jobb?”, “Flum eller kunskap?”, “Kolkraft eller ren el?”. Underförstått då att de rödgröna står för frågeställningarnas dåliga alternativ. Rewind-knappen. Jag kräks med intensitet. Sen skrattar jag. Sen kräks jag igen.

Att man redan i flera år låtsats att kärnkraft skulle vara ren el – ett löjeväckande falsarium om något när du ser till skräpet som blir över – må väl vara hänt, men att tillskriva motståndarna kolkraften är rent vulgärt. Alla som tror att Vattenfall kommer pyssla mindre med kolkraft om vi säljer företaget räcker upp en hand! Men det är klart, det där smutsiga elektriciterandet gör de ju utomlands, så Sverige behöver väl inte bry sig? Frågan kvarstår på vilket sätt rödgrön politik skulle ta hit kolet ens om man tyckte platsen var relevant. Jag får nog kräkas igen.

MUF:s kampanjlåts fåniga rader om kommunister i regeringen sätts i ett nytt ljus. De menar verkligen allvar med det hotet. Ett Nytt Sovjet är verkligen precis vad de tror att vi ska få med Mona sahlin. Ja, med kol och flum och sjuherrans massa bidrag då.

Samtidigt. Kristdemokraterna presenterar sin egna reklam: Göran vs. djungeln. Där skrattar jag först, de är roliga, Göran Hägglund har humor bakom sin keffa politik. Att det är öppet mål för parodi, remix och satir är nog bara inräknat i kampanjens pluskolumn. Men budskapet är vagt och spekulativt. Vilka är djuren? Varför gorillan? Det är knappast medvetet gjort att man ska se nån slags nyväckt rasfråga eller kanske kreationism, men klantigt att bortse från risken att göra Mr. Hägglund till Mr. Garrison. I alla avseenden jobbar man med diffusa hot och jag frågar helt enkelt alliansen om deras analys:

Är det egentligen flum eller kunskap?

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Flum eller kunskap?

Comments are closed.