Maktens svarta hål/Urdokusåpan

Inte helt förvånande gör Lena Andersson kompromisslöst ned monarkin i dagens DN-kolumn. Ja och inte utan rätt heller. Eller utan sällskap, eftersom även huvudledaren i DN kritiserar monarkin. Samtidigt som förstås upplagan kräver att tidningen likförbannat blåser på med Love 2010 på förstasidan och några uppslags kartor och skit.

Hycklare, ja. Men det där är ju förhållandet vi har till monarkin och kungahuset. Det som faktiskt gör den lilla familjen till ett maktfrågornas svarta hål. Ett toppenexempel på komplexiteten i makt, hur man har och inte på samma gång. Hur det nästan kan vara samma sak.

Här några begränsningar i personernas liv: Ingen religionsfrihet. Inga yppade åsikter. Ingen egentlig frihet alls i livet. Och det var bara det lagstadgade – som förstås kan undvikas vid det enorma klivet abdikering. Tillkommer gör dock även: Konstant mediabevakning, garanterat livslång.

Det maktlösheten. Men i det svarta hålet vrids alltså maktlösheten till en makt. Pengar, naturligtvis, det har de. En ekonomisk trygghet beyond de flestas drömmar som gör tal om stekta sparvar från kungen till ett gigantiskt hån – trots att han förstås arbetar för det och bliver vid sin dyslexiska läst som alla andra. De har inte valt det, men de har det. Ingen frihet ger en annan frihet.

Så rollen som förebild. Vad kungahuset företar sig spelar roll och visst kommer bröllopsceremonin ha en påverkan på andras val. Åsikterna man egentligen inte får yppa spelar ändå en enorm roll. Detta så långt att drottningens släkt måste skärskådas och det förväntas på allvar att en opinionsberövad människa ska vilja deklarera öppet att hennes släkt var ena jävla nazister. Förväntas, på allvar, att denna släkt av jävla nazister gör drottning och säkert familj till åtminstone halvnazister. Även om de var tysta nazister.

Från The Real World till Expedition: Robinson och dokusåpan diskuterades på 90-talet och gör det än idag som en låg underhållningsform. Förnedrande. Men urdokusåpan har vi gärna kvar. Hej på er, nu ska jag iväg till vårdish och på äldreboende fira bröllop via teve.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.