En och samma sexism

Vågar man hoppas på en intelligenshöjning i samtal och sexism? Säkert inte. Men jag gör det ändå. Till skillnad från vad GP idiotskriver angående Chalmers-Cortegens* fjantiga program kan man se fler feminister utan omvägar och brasklappar prata om sexism riktad mot män, det inte bara från manliga feminister, och det är ändå positivt. Se Panam tex.

“Sexistiska och kvinnoförnedrande teckningar”, skriver GP, och tokmissar att teckningarna i exemplen från programmet snarare är mansförnedrande. Höhö män vill bara knulla jämt. Att det också förekommer sexistiska skildringar av kvinnor tvivlar jag inte en sekund på, inte ens då det generellt verkar vara större problem att man frekvent anspelar på sex  och kört med “grova” skämt.

Sex är inte sexism. Sexism är inte heller begränsat till kvinnoförnedring. Snarare är sexism helt omöjligt utan en tvåkönad föreställning där alla könsfördomar är så provocerande som de är delvis för att de samtidigt säger något om det onämnda könet. Sexism är inte ena könets skämt om det andra, utan allas skämt om de två könen.

På mitt vårdjobb idag fanns en ny lapp uppsatt på kylskåpet i den avdelningen jag var på. Den visade två schematiska bilder på hjärnan – à la frenologi – med en för varje kön. Männens hade två stora “Sex”-centra. där kvinnor hade “Skor” och “Huvudvärksgenerator”. KUL VA!? Nä. Ovanför denna lapp satt en annan, vilken innehöll en vits om skillnaden på kvinnor och måsar: “Den ena rotar i allt, skränar och lämnar en aldrig ifred, den andra är en fågel”. KUL VA!? Nä. Men intressant.

De ordinarie anställda på avdelningen består av en ung kille och resten kvinnor. Att denna schyssta killen skulle vara den som satt upp lapparna finner jag osannolikt – dessutom började han där för max en månad sen – och alltså är det någon av kvinnorna som tyckt det varit något alla kunde skoja kring att kvinnor är ena jävla gnäll och mög. Att det är kvinnor som skämtar fördomsfullt om kvinnors egenskaper är inte kvinnlig eller manlig sexism. Det är vanlig jävla sexism. Cortegeprogrammet kommer inte vara något som majoriteten kvinnor tar illa vid sig av, utan de kvinnor som gillar Chalmershumor kommer flabba åt allt som driver med kvinnor också.

Panams rubrik om den kvinnliga sexismen är därför lite missvisande. Det vet hon förstås själv, inte ska man vara så jävla ordmärkande jämt, men det är bra att påtala ibland: Jag tror inte på två sexismer, jag tror på en enda sexism, som ibland främst riktas mot bara ett kön. Men den är samma oavsett kön på idioten.

– – –

* Meddelande från besserwissern: grav (bakåtvänd) accent har sällan varit så malplacerad som i Chalmers “Cortège”. Om man skulle bortse från att accent överhuvudtaget är ganska oanvänt i svenska, grav accent i synnerhet, och faktiskt låta markeringen förändra uttalet – då skulle det uttalas KORTÄÄÄSCHEN. Bra där. Förvisso typ korrekt uttal på franska om man drar ett kort ä, men alla säger ju med lång eeee här.

Det brukade vara med hånflin åt kaféers skyltar som fått graven jag främst accentmobbade, men nu är det allt folk som stavar sina namn helt wack med accent (“Therese” brukar vara en fest av accentfail) och denna lama tradition som får mest ordspö av mig. Notera dock att italienska stavningen caffè är godkänd med grav accent. Det syftar dock på drycken och inte lokalen.

– – –

Bonus! Mer sexism, av det mer subtila slaget, hittad i Print Screen-dagbokens arkiv.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to En och samma sexism

Comments are closed.