Vad det betyder

Panam skrev på AB Debatt igår om kungabröllopets fjantiga inslag av överlämning. Fjantigt står för mig då, hon beskrev det mer allvarligt, som hederskultur. Det är förstås sant. Överlämningen är utan tvivel relaterat till gamla skräp som husbonns lagliga makt över käringa, övertaget från familjepatriarkens makt innan denne. Från pappans förmyndarskap till äkta makens. Det är samma sak med företeelsen att be pappan om kvinnans hand.

Men jag vet inte jag.

För att se våra egna rötter i samma patriarkat och för att vidare förstå samhället på det sättet är det förstås en utmärkt sak att peka på. Alla försöka att göra till exempel islam väsenskild från kristen tradition* måste motas med aggressivt förnuft (särskilt som vissa tre världsreligioner har exakt samma ursprung). Men för att specifikt döma detta bröllop, eller ens de efterkommande av nya kungaparet inspirerande bröllopen? Nä, jag köper det inte.

För mig är det lite för nära att döma ut porr för att ordets ursprung har med prostitution att göra (vulgär rookiefeminismklassiker). Victoria och Daniel vet kanske inget alls om det där och därför betyder det inte heller det där. Eller så skiter de i det där trots att de vet, och då betyder det inte heller det där. Ignoransen för traditionens ursprung är alltså detsamma som försvarar den. Jag skulle förresten tippa på att brudöverlämningen för de flesta idag snarare syftar till något annat som också är rätt kefft. Nämligen bröllopet som Brudens Högtid. Allt ljus på vackra lyckat bortgifta flickan, en bridezillatrend. Alla ska vända sig om och se inte på brudparet men på bruden.

Jag är alltså negativt inställd likväl. Fortfarande jävligt ojämställt och syftande på kvinnans värde främst som lyckad i parbildning, men att hederskultur lever vidare endast genom spillror av tradition kan jag inte köpa.

– – –

* Aight klagomål har inkommit på att jag kallar det kristen tradition. Sköt från höften där, det är inte riktigt sant. Men jag tycker inte det spelar nån roll i jämförelsen som visar att heder och patriarkalt shit har satt mycket spår i väst också.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Vad det betyder

Comments are closed.