Jobben jobben jobben/Unga unga unga

Love to hate Fp:s arbetsmarknadspolitix, men det fanns i alla fall nåt halvbra i det som pushats för. Fast mest crap förstås.

Det bra är naturligtvis att det ska kunna gå att få hjälp att starta eget även om man är under 25. Säga vad man vill om bidrag, men såna åldersgränser är jävligt tveksamma. Sen är det förstås fucked att betrakta sådant som en väg ut ur arbetslöshet och inte som stöd till idéer födda ur nåt annat är desperation, men desperation har väl gett frukt då och då också.

Precis som med nästa irritation är detta dock inte något som man ska lägga Fp i fatet – hela systemet och båda block verkar ibland vara låsta i samma tanke – för det rör sig förstås om det som GP blåser upp i rubriken som ”Björklund vill sänka ungas löner” (den rubriken inte lika hemsk på nätupplagan), alltså snacket om lärlingsplatser för lägre lön som en väg in i arbetslivet.

Det som Björklund fastnat i när han pratar om hur det vore toppen att leda in unga i arbete genom en start från lärlings-scratch är precis samma hjulspår som liberaler ofta beskyller facken för när det snackas exempelvis LAS. Att arbetsmarknaden skulle se ut som den gjorde förr. Att vi har en främst industriell ekonomi i Sverige, och det är ju bara att glömma. Så varför gör vi inte det?

Lärlingssystemet är skitbra på rätt plats, snackar vi industri eller liknande och miljö där en äldre generation kan guida nykomlingar och lära ut på plats från noll. Men detta är en tjänsteekonomi. Hur tålig är marknaden för youngsters med praktikantskylt på sitt lattehak? Hur har vi det med mer kvalificerade yrken vad gäller utbildning? Och wtf har vi inte redan något going med exempelvis KY när vi snackar lärande i faktisk arbetsmiljö? Förresten är jag något av lärling på mitt vårdjobb också som mindre betald när jag saknar utbildning. Vad är skillnaden egentligen?

Nej, hej och hå. Den faktiska konsekvensen av ett lärlingssystem skulle vara lägre lön för precis samma jobb. För att inte tala om lägre status, och så fan heller några chanser att peta ut de på riktigt anställda.

– – –

Kort lån av 3G-nät. Fortfarande M.I.A. egentligen. Snart fixat.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Jobben jobben jobben/Unga unga unga

Comments are closed.