Det jag faktiskt tänkte på.

Som jag sagt går jag en för min karriärs (hahahaha) skull oviktig grundkurs i lingvistik. Den är bra på många sätt utöver att den är rätt underhållande, och det bästa är att man börjar tänka fram en hel del annat bara genom liknelser från språk eller det uppenbara om hur språk påverkar shit.

Idag dök angående språkförändringar upp en tes om att samhället var mer kontrollerande förr, bevakande av normerna som språkanvändningen rör sig inom. Att det alltså var svårare att utmärka sig, språkligt och annars. Jag tänkte naturligtvis på Jante, långlivat hatobjekt i min värld, inte som koncept utan hur det används. Framför allt användningen av Staël von Holzt och likar som alltid går on & on att det är ett jävla pissland då som inte låter en bli rik för att Jante styr. Grejen är ju att det är bullcrap. Om vi snackar ursprunget av en sådan norm har det inte något alls att göra med pengar eller ens the fame, det har att göra med att bete sig inom normerna och dessa normer var förr helt lugna med att du var en stjärna på ditt arbete och blev erkänd som sådan, de tillät bara inte det socialt udda. Det må vara hänt att en skomakare skulle bliva vid sin läst men det har inte med förakt mot karriär att göra, det har att göra med att karriär inte existerade som koncept ens. Noll och intet har det i alla fall att göra med pengar.

Naturligtvis möjligt att det kan ha fått den utvecklingen idag, men då är det inte det gamla svenska som skapat Jante, utan precis den moderna tid och ekonomi som jantesayers är antingen beundrare av eller upphov till. Jepp.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Det jag faktiskt tänkte på.

Comments are closed.