A different take.

Max (ge mig ett i Göteboooooorg!) sjukt roliga reklamserie med den där apmannen som snor burgare av folk är utsatt för mer skandal efter den rätt löjliga våldtäktskopplingen nån gjorde i början. Denna gång är det E-Type som är upprörd över att hans låt använts mot hans vilja och att folk ska tro att det är han som rappar om salsasås.

Till skillnad från typ alla andra bloggar och snack om saken tycker jag att han har goda skäl att vara sur.

Precis som när Tom Waits lackade för att ett bilföretag använt en sing-a-like som imiterade hans väldigt karaktäristiska röst, och folk very much blev vilseledda att tro det faktiskt var han som sjöng i reklamen (jag räcker upp handen), är det här faktiskt en fråga om ideell upphovsrätt som inte ska flabbas bort bara för att det är en artist från lågkulturen som lackar. Det är så äckligt hur alla bara höhö:ar om att han väl inte kan snacka om “sitt verk”, att eurotechno är väl inget som når verkshöjd?

Fuck yeah it is. Och även om inte – så fort vi börjar släppa sånt här fritt på ett plan kommer man göra marken ostadig för alla andra också som vill bestämma själva hur deras bild utåt ska se ut (alltså: jag håller på en princip här bara för att jag ser konsekvensen av att släppa på den). Just din favoritartist kan ses som dålig smak av en lagstiftande klass när som helst. Naturligtvis kan man anta att det är genom skivbolaget de gått, och på så vis fått rätt till att använda låten, och visst är det inte nån särskilt E-Type-lik röst som lägger den lilla ramsan om salsaburgare, och visst hade det inte hållt i rätten. Men låt mannen vara sur ändå din jävla kulturfascist.

(Reklamen i fråga här.)

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to A different take.

Comments are closed.