Go ahead & rip me off, jag är van

Det är fantastiskt hur man kan bli långtidsblåst om man inte håller stenkoll på sin shit. Alltså fantastiskt, verkligen, jag är imponerad av hur The Man verkligen ser till att använda varje lucka (hahaha, jag använde begreppet The Man! så jävla inte jag) maximalt så länge det går, bara för att han kan.

Precis som de flesta har jag el i mitt hem. Uttag i väggen, man stoppar in en propp på en sladd i de två hålen, och sen kan man sätta på till exempel ett strykjärn eller en bloggskrivardator eller julbelysning. Smutsa ner lite klimat. Jag har förstås miljömärkt el, numera, men jag tvivlar på betydelsen av det, på det stora hela.

Numera, skrev jag, eftersom vi i denna lägenhet när det flyttades in för fyra år sedan såg vårt första kontrakt utan el inkluderat. Då ska man välja sitt elbolag själv, som borgarsossarna sett till att ordna till för oss valtörstande medborgare. Vad de inte sett till att ordna för oss är information. (Jag har inte fått nån informatiooon!) Vi rookies råkar då ut för två olägenheter i lägenheten (bwaaahahaha): Det första är såklart överraskningen att man betalar till olika bolag för nätet och för själva elen. Kul med surprise-räkning från bolag nr. 2… Men den är i alla fall förtjänt.

Den andra olägenheten är att man inte ens tänkt på det där med att välja aktivt. Man tror väl det är lite halvt sak samma. Det är det inte. Verkligen inte. PlusEnergi, låt dem brinna i helvetet, kör med det sympatiska specialarret tillsvidarepris. Alla andra avtal man kunde ingå vid den tiden låg på, ja vafan, 35 öre kwh eller nåt. Tillsvidare låg på 55, typ 70% högre. Bara för att de ska se hur lång tid det tar för the suckerz att märka nåt. Är det inte cute så säg? Nu kör vi SkellefteKraft sen tre år minst. Varken bu eller bä. Som det ska vara.

Varför drar jag upp den här gamla skåpmaten? Bitter fortfarande? Ja förvisso. Men det var mer nåt jag vill ta upp i relation till senaste rip-offen, som jag i säkert ett år utsatts för av Comhem. Här har man suttit med Bredband “Small” 2mbit, inte behövt mer egentligen, och ser plötsligt reklam på stan om hur man kan få en massa shit på köpet och betala bara en tia mer i månaden för 8mbit. Jag skiter i att få mer. Jag bryr mig inte så mycket om att ha missat att övre nivån sjunkit i pris så man lika gärna kunnat ha det. Men jag kollar upp grejen, och det jag faktiskt bryr mig om är att de gjort en jävla prissänkning med nästan en hundring på det abonnemanget jag redan har, utan att det gäller för de som redan har det. Inte automatiskt i alla fall. Och man får ingen information. Precis det jag menar alltså: sneaky shit.

Jag ska alltså behöva säga upp och skaffa nytt abonnemang, eller uppgradera (nedåt går inte på samma smidiga sätt som uppåt, såklart), för att inte bli rippad och rippad och rippad.

Förutom pengar då, jag sa ju att jag var van: det finns andra sorter. Som när man klockan ett på natten står i brunnsparken med karaokesällskapet och väntar på vagnen hem. Det står 10 min kvar. 9 min. Går upp till 10 igen. Fram och tillbaka ett par ggr, sen ner ordentligt. Men sen står det 1 min, och ändras till 28. Ingen vagn.

Jaha? Donken eller, istället för att frysa? Visst. Vi går dit, käkar och snackar med weirdos, vi kommer tillbaka 20 min senare. 7 min kvar. Nedräkning. Sen släcks skärmen. Ingen vagn. Vi står och svär. Fryser. Drar oss till minnes att det, efter att första vagnen inte kom, tutades i högtalare, som om ett meddelande skulle komma, men inget kom. Jaha? Betyder det att vi kan ta taxi och kräva ersättning? Folk omkring oss står och snackar om den lösningen. Vill ha med oss. Men orka mecket. Orka risken, för de lär ju battla saken.

Det blir en svarttaxi, Links brorsa hostar upp cash, vi är ölfattiga. Så åker vi äntligen över bron och får så klart se några jävlar stå och svetsa på spåret.

Hur jävla svårt är det att sätta in en ersättning om ni vet att det ska svetsas loss? Hur jävla svårt är det att ropa ut ett meddelande? Hur jävla svårt är det att sätta upp lite info på tavlan som inte låtsas som att det ska komma vagn, och sedan vagn igen? För om vi åtminstone visste det från början hade vi i alla fall sluppit slösa donkenpengar eller frysa en timme. Död.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Go ahead & rip me off, jag är van

Comments are closed.