JAG SKÄMS

Idag ser andra långgatan förjävlig ut, eftersom en stor folkfest ölburksmosat sig genom hela gatan under en heldag igår. Jag skäms och är förbannad. Hursa? Nej nej, inte på festen och skräpet, utan på den helt ignoranta kommunen som på allvar protesterar med att inte städa gatorna och pratar vitt och brett om detta som någon sorts läxa för samhället.

Följer man regelverket i stan ställer vi alltid upp på städningen. Det gäller alla andra evenemangen. Men det är inte okej att luta sig tillbaka och säga att skattebetalarna skall lösa privata problem, säger Olle Dahlin, ansvarig för gaturenhållningen på park- och naturförvaltningen i Göteborgs kommun.

Men såhär är det:

Vi är en stad. I staden finns det en massa folk, folk som ibland beter sig i grupp på ett sätt som är svårt att finna individuellt ansvar för. Även när arrangören är en tydlig organisation, som exempelvis när Kulturkalaset hålls. Vi är en stad där vi bor och betalar skatt och låter detta styras av en apparat som heter kommunen, som existerar just för att dessa konsekvenser av bröliga kollektiv ska kunna hanteras oavsett om ingen tar personligt ansvar. Det går inte att ta personligt ansvar för ett sådant löst kollektiv som en gatufest är.

Istället tror kommunen att den är något annat än staden och vi, möjligen bestående av dessa mytiska “skattebetalarna” som visst är en diffus annan stackars grupp som utsätts av pöbelns nedskräpning. Tre tusen människor på andra långgatan har tydligen inte betalat skatt då. Jo, det har vi förstås, och vi förväntar oss kanske, när vi sitter med ölburken på Masthuggstorget, att kommunen efter några års återkommande gatufest ska ha lärt sig att det blir skräpigt och förbereda inför detta.

Men nej. De vägrar och beter sig som om medborgarna är barn som ska uppfostras. Det är en skandal. Det är direkt politisk inkompetens att inte förstå vad en kommun är och bör göra med denna situation. Det är helt jävla orimligt att en kommun inte kan förstå detta om sig själv: att den är Vi.

De fixar gärna en container om folk själva vill gå ut och städa.

– Inga problem, säger Olle Dahlin, bara vi får veta var de vill ha den och när de tänker städa.

En örfil i ansiktet på medborgaren, Dahlin. Go:tebaks till städbilen och kör nu.

– – –
Update: Läs även Twitter-ranten som föranledde inlägget, finns på Storify nu.

Update 2: Som om det inte var illa nog redan såg jag nu detta om att kommunen i förväg kontaktats om containrar men inte ens svarat.

This entry was posted in public announcement, seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

15 Responses to JAG SKÄMS

Comments are closed.