Facebook ger ledsen underklass

DN idag: Facebook sprider olycka

En dryg miljon svenskar mår dåligt om de inte regelbundet är på Facebook. Lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor som använder Facebook är ofta mindre lyckliga och mindre nöjda.

Jaså?

Nej, jag säger inte att resultatet* av undersökningen är falskt, men hur är det med betoningen? Det är så genant att sådan strukturblindhet kan förekomma, att man inte ser bristande utbildning och inkomst som det första skälet till bristande”lycka”, utan det kommunikationsverktyg man råkar använda. Att man sedan inte kan skilja på användartyper i ett så mångsidigt och samhällsintegrerat verktyg som Facebook är nästan mer genant. Man kladdar ihop beroendet från någon som är ständigt uppkopplad – medelklassjobbvarning! – med missnöjdhet hos den som prokrastinerar bort sin arbetslöshet på Facebook.

Nå jo, det finns ju nyanseringar om man läser bortom hooken i rubrik och ingress: “En annan teori kring förhållandet Facebook och lycka är att det är fler mindre lyckliga personer som söker sig till nätverket.” Kvarstående problem är dock att man inte resonerar teknikneutralt. Det är samma historia som undersökningar om datorspelande: på vilket sätt skiljer sig detta från någon annan prokrastinering? Och beroendet, känslan av att missa något, på vilket sätt skiljer sig detta från när jag känner att jag missat något för att sitta hemma en fredagkväll medan mina kompisar haft kul ihop?

Det är så lättköpta poänger. Facebook som företeelse är sedan länge så betydande att man kan göra en stor nyhetsgrej på både skräck och glädje: “Så lätt får du jobb på Facebook!”; “Så lätt blir du olycklig av Facebook!”; “Zuckerberg styr ditt liv!”; Finn kärleken – på Facebook!”. Så välintegrerat är Facebook i samhället att man kan skriva en helsida om den senaste förändingen på tidslinjen. Folk älskar att fronta med att ha stängt sitt konto. Naturligtvis värt en granskning om rollen är så stor, men lyckomätningar ska hållas ljusår bort från sådant.

– – –

* Brasklapp här för att jag eventuellt bara menar presentationen av resultatet. Som i nästan all populärvetenskaplig rapportering kan DN mycket väl göra en dålig presentationen medan undersökningen är okej.

UPDATE: Mycket riktigt var studien något annat än DN rapporterat – se sista stycket i texten på Ajour om saken. (Ändå petade GP in en notis idag, med samma budskap, i en tydlig rewrite av gårdagens press! Mycket pinsamt.)

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Facebook ger ledsen underklass

  1. Pingback: Facebookenkäten som landade hos DN | Ajour

Comments are closed.