Bevara oss från facerape

På intet sätt är han ensam ansvarig eller ens ledande i denna hets, men jag ämnar ändå kalla dagens hatobjekt efter den välbekante unge herrn: Abelesamhället. Stor kuk på detta trams alltså.

I gårdagens GP (tryckta upplagan, nätets är gudskepris ändrad) hade man i en artikel om ungdomar som skriver pinsamheter från andras facebookkonton valt rubriken “Unga utnyttjas på facebook” och underrubriken “Hälften av eleverna har fått sina konton kapade”. Det är verkligen lite Oprah Winfrey chockas av over 9000 penises över den saken. För en oinsatt kan dessa kontokapningar låta som en total identitetsstöld, att hälften av alla ungar har facebookprofiler som tagits över helt och används för systematisk mobbning, trots att en så kallad facerape för det mesta inte är mer än att någon lustigkurre skriver en status från ditt konto medan du vänder ryggen till en kortis. Taskigt? Javars. Identitetsstöld? Fuck no. Utnyttjande? Är du full?

Som sagt, 9000 penises. “Utnyttjande” låter som om GP menar att ungdomar precis som den osmakliga facerape-termen insinuerar faktiskt våldtar varandra på nätet. Mellan raderna skymtar dock verklig problematik. Gränsen mellan roligt skämt och trakasseri är inte alltid det lättaste att ha koll på, och naturligtvis kan mobbning ske på detta sätt. Det spåret raseras dock på en gång när uppslaget istället fortsätter istället med att skuldbelägga kommunikationsverktyget Facebook och mena att det är sajten som brister i säkerhet. Och här trodde jag att det var unga som var dåliga på att logga ut efter sig! Den saken har Facebook ingen kontroll över.

Denna journalistiska hjärnblödning fortsätter i dagens GP då en kvinna berättar om sin son som skrivit något självutlämnande på Facebook och plötsligt utsattes för hånfulla kommentarer, tills han brutit ihop. Även idag en långt värre rubrik i tryck än på nätet, som om de brer på extra för de läsare som mindre sannolikt har koll själva. Sonen knäcktes på Facebook, står det.

Naturligtvis är det illa att någon faktiskt bryter ihop av mobbning. Men sen då? Föreslås lösning mot mobbning? Nej, det föreslås åtgärder mot Facebook: filter mot svordomar och dygnet-runt-koll på allt som skrivs på hela jävla stället. Ca miljarder användare och 40 000 miljarder kommentarer om dagen. Inte ens om det gick att göra utan en kostnad motsvarande Europas BNP skulle detta vara någon bra idé, förmodligen även dödsstöten för hela sajten. Och, förstås, inte ens en liten symbolisk seger mot mobbning, som utan problem kommer fortgå i köttvärden, mailboxen, via telefon, via posten. Problemet är mobbarattityderna, inte var de yttrar sig. Kan man inte hålla reda på detta måste det klassas som mobbning när någon skriver “I have baggy pants” från mitt konto.

Att just Facebook får stå vid denna skampåle är för övrigt extra ironiskt då det är ett forum där hatkommentarer nästan alltid är med avsändarens fulla namn. Tjafsa inte om säkerhet, lär barnen att ta en skrämdump som bevismaterial istället.

– – –

Sist: Denna term “facerape” för detta spratt att skriva grejer i någon annans namn. Okej att man använder det lite vardagligt och införstådda emellan, men att pressen tar upp det och använder helt oproblematiskt är bara sjukt. Man undrar också vad som hände med alla som brukar uppröras över “urholkning av våldtäktsbegreppet” när det kommer till denna typ av metaforer. Oh, just det, en facerape är ju också en hederskränkning så det är väl där jämförelsen ligger… *tillbaka till medeltiden*

Jag föreslog “kontokapning” på Twitter igår, men eftersom det som sagt antyder ren identitetsstöld kanske vore det bättre att bara damma av det mysiga verbet “baggypanta”.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Bevara oss från facerape

Comments are closed.