Härnäst: SD slänger ut sina egna

Det är enormt provocerande att det finns fackförbund som ens funderar på att slänga ut SD-anslutna. För att det är demokratiskt wack förstås, tillåtet eller ej (vi får se om saken prövas rättsligt), men också taktiskt wack eftersom facken redan skadats nog av förra eftervalets avgiftshöjningar och påföljande medlemsbortfall. Då var det klagomål på situationen att många valde medlemskap i A-kassan utan fackanslutning, och plötsligt ska detta vara något facken själva försätter sig i.

Rimliga frågor är förstås om även centerpartister bör kickas, eller vad för slag som helst av felaktig åsikt. Omöjligt kan de dock få rätt i den saken. De som vill kicka sverigedemokrater papegojar sig med att det skulle vara oförenligt med stadgarna att de är aktiva i SD. För det första är det knappast vilka åsikter man har som kan bryta mot stadgar, utan vilka man framför i facklig verksamhet. För det andra kan du ge dig fan på att till och med SD själva har stadgar som på liknande vis skulle utesluta sina egna medlemmar, tolkade på det viset. Det finns inga bevis där för deras möjliga odemokratiska värderingar.

Demokratifloskler ligger i stadgars natur och har liten relevans för den förda politiken. Det var samma sak med de frireligiösa ungdomsförbunden som aldrig kan beskyllas för att formellt diskriminera HBT-personer även om praktiken såg annorlunda ut.

Den med fel åsikt kommer inte drabbas av någon avskuren socialförsäkring, så problemet är till största delen principiellt, och PR-mässigt för facken. Det är naturligtvis illa nog.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.