Rätt och fel att elda pengar

Jag applåderar Fi. Nå, egentligen Studio Total. Hur kapat det än är av KLF att bränna pengar som stunt (äre konst? äre dumt?) så vinner lulzen alltid för mig. Du minns väl #thorburning? Det onödiga galna ger då bredast möjliga leende här. Uppmärksamhet mer än normalt reklamvärde för samma summa, det får de garanterat också. Det kunde alltså vara en briljant kampanj (se “alla pengar kan faktiskt gå till välgörenhet“) men resultatet är ändå till nackdel för Fi.

Vissa befintliga väljare kommer jubla. Andra kommer vara sura men välja Fi ändå eftersom de röstar med annat än reklam som skäl. Men inte en käft som inte redan bestämt sig för feministisk röst kommer gå över på deras sida. Alla är förbannade, med eller utan skäl. Om det är något gammvänstrande Gudrun Schyman borde känna till så är det det populistiskt (negativt) effektiva av bortslösade pengar vare sig det gäller eld eller saftiga fallskärmar och bonusar. Det kommer bli mer snack om pengarna än om sakfrågan löneskillnader mellan män och kvinnor, precis som ämnet direktörslöner eller apans gage aldrig leder nånvart.

Detta stunt är alltså för smart för väljarna, och därmed i själva verket förjävla dumt. Karin Adelsköld argumenterade på Twitter: “Men de som är upprörda på att hon bränner 100 tuss har de inte jobbat med reklam eller pr?”. Nej, det har de såklart inte. De hatar faktiskt alla som gör det. Och just därför kommer de hata på elden.

– – –

Schyman does know her lulz i alla fall. Att uttala sig via Newsmill kommer bli en fröjd i upprörda kommentarer. Trollning när det är som bäst.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Rätt och fel att elda pengar

Comments are closed.