Vem hotar vem

Jag kanske oroar mig i onödan, men vad i helvete är uppe med jiddret mot SR? Man kan ju bli helt EG-motståndare of 1994 av såna här grejer. Vem är det som försöker mörda public service?!

I likhet med vad som hänt BBC verkar det som att man kommer vingklippa svenska public service-medier genom EU-beslut, som ett sätt att skydda de stackars privatmedierna som inte kan satsa hur som helst på samma sätt.

I DN beskrivs det idag som att det “i SR:s ögon innebär varje hinder för dess utveckling att konkurrenslagstiftningen sätts före tryckfrihetsförordningen. Att marknaden kommer före yttrandefriheten.” Nå, så långt behöver vi faktiskt inte ta det. Även här måste jag ju säga schmyttrandefrihet. Men klart är i alla fall att marknaden sätts före själva public service-konceptet. Det är djupt ironiskt att den kommersiella marknaden i praktiken kan få SR att gå under helt när det var sånt som bara de galnaste kommutyperna yttrade farhågor om på tiden då statligt monopol försökte hålla fortet mot privata medier.

I själva verket bygger allt det här på ett rent ut sagt löjligt tankefel. När jag går och handlar läsk (oh det här är ett så typiskt mikroekonomiexempel) så väljer jag på coke och pepsi. Köper pepsi och coke får utebliven försäljning. Det är samma sak som gör att man inte kan skänka bort osålda mackor på kaféer, för det är inte kostnadsfritt med ett uteblivet köp. Men i media – särskilt i digitala medier – kan man inte resonera på detta nollsummesätt. Vi köper inte en enda produkt och skiter i resten, vi kollar runt överallt. Till och med om nyheterna rapporterar om exakt samma sak och program behandlar samma ämne kan vi ta del av allas version. Och nya digitala experiment av SR kan lika gärna kopieras av övriga medier senare, det är allt en del av samma utveckling.

En marknad med public service som aktör är förvisso en skev konkurrens ändå. Det är hela poängen! Den extra tyngden är till för att kunna tillhandahålla sånt som kommersiella medier skiter i, testa saker de inte vågar. SVT må vara alldeles för kåta på kungabröllop i år, men jag har hellre ett public service att gnälla på än ingenting alls.

– – –

Update: ja och så detta med Facebook. S-U-C-K. Snart börjar de väl sudda bort varumärkesnamn i sändingar också. JÄVLA IDIOTER. Lever vi i samma moderna värld eller?

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vem hotar vem

Comments are closed.