Tha G-Code: Du har ingen moral

För vissa ämnen kan jag verkligen bli något oerhört flummigt optimistisk och frihetsälskande. It’s chaaange man, du kan inte stoppa det! Och typ använda ordet bakåtsträvare när jag ändå inte har nån uppfattning om vad framåt är. Framför allt gäller det inställningen till språket och att det bara är att flabba åt alla som tycker språket försämras av det ena eller andra. Men Jan Guillous lilla fjantartikel i Aftonbladet som kritiserar Lars Gustafssons piratfaibless har verkligen eldat på mina växande tendenser att bli riktig nätkramare à la Isobel.

Denna nästan alltid äldre generationens människa som Guillou representerar, denna själva valideringen av ordet gammelmedia*, en sån extrem oförmåga den visar att förstå överhuvudtaget. Guillou: För det första menar han att piratuppladdad litteratur på nätet är en sorts oundviklig teknisk utveckling. Det kan jag inte tänka mig att någon tror på allvar, även om det är Piratpartiets linje. Det är inte teknikutveckling att stjäla frukterna av andras arbete och dessutom få det att framstå som hippt och modernt. Det är en moralförändring.

Precis. Oförmåga att förstå. Jag översätter. Argumentet: Tekniken är här, det är vad vi har att förhålla oss till. Guillo: Nähäddu! Ären junte! Du har ingen moral! Det är ett helt vansinnigt sätt att resonera från någon man tror är intelligent. Snälla G-man, vad du tycker om fildelning i fråga om rätt och fel är helt irrelevant för argumentet – det är fortfarande motherfucking fakta att det ligger teknisk utveckling bakom och den är svår att stoppa. Piraterna är steget före hela tiden.

Det är däremot en fullt rimlig argumentation att tänka sig hur bokförlag etc kommer fösvinna om all litteratur sprids via nätet, och i värsta fall att det blir nothing but blogz. Men när han säger att det vore en kulturell katastrof om den tryckta boken avvecklas – särskilt i sällskap med konstaterandet att författare aldrig levt på själva böckerna – då ser man vad som verkligen upprör. Jan, du är inte rädd för att bli av med inkomsten, du är inte rädd för din upphovsrätt – du är rädd för att själva mediet, codex, bok med rygg tryckt på papper, ska försvinna och det skrämmer skiten ur dig.

Ur mig med, konservatism är naturligt. Jag bläddrar gärna i en bok på vagnen. Jag har 800 CD-skivor. Men jag vet var jag har konservatismen, medan G-man bara är en fullfjädrad bakåtsträvare. It’s change man! You can’t stop change.

– – –

* Mycket sur är jag för svårigheten att Norrlandsifiera ordet gammelmedia med det finare raka gamm-prefixet (gammtant, gammgubbe, gammdatorn) eftersom det blir en ful m-krock. Gammedia, liksom, vafan.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Tha G-Code: Du har ingen moral

Comments are closed.