Som om inte spamfilter var nog buggfyllda

DO vill stämma Skandiabanken på grund av att en man fått en betalning via nätet stoppad när hans meddelanderad innehöll ett namn som fångades upp i deras terrorfilter. Hans förnamn, Ahmad. Djupt stört, upprörande, och naturligtvis också väldigt väldigt lolwut. För egentligen måste jag säga att den verkliga skandalen är att någon betalat för ett så uppenbart idiotiskt system.

SvD.se berättade om historien redan i augusti förra året. Då förklarade Skandiabanken att de är tvungna att spärra namn som finns med på EU:s terrorsanktionslista och att de bara följer svensk lag.

Men systemet har vissa hål. Betalningstjänsten reagerar automatiskt både om mottagarens förnamn eller efternamn finns med på sanktionslistan eller om någon skrivit in ett namn som finns på listan i meddelandefältet.

– Ska du skicka pengar till en Martin Svensson och det finns en Martin Andersson på sanktionslistan kommer systemet att reagera, konstaterade bankens informationschef Lena Hök förra året.

Problemet är ju förstås att inga vanliga svennenamn eller europeiska namn skulle sättas på en sån lista, och finns inte där idag heller. Men jämförelsen är förstås korrekt så till vida att Ahmad är typ lika vanligt som Martin. Därför kan vi slänga ihop ett lite roligt fiktivt tankeexperiment. Tänk dig att tre personer med namnen Martin Johansson, Anna Svensson och Johan Andersson söks för internationella terrorbrott och därför hamnar på filtrets lista. Detta skulle föra med sig att ingen med något av dessa för- eller efternamn kunde motta eller skicka pengar, och alla meddelanden innehållande något av dessa för- eller efternamn skulle stoppas. Vad skulle hända med Sveriges konsumtion om man lade såna restriktioner på betalningar? Bara med tre namn i filtret är jag övertygad att effekten skulle märkas.

Men framför allt är det puckat eftersom det lär vara mer effektivt att låta ett sådant filter fungera informativt istället för restriktivt – om man vill ha tag i en terrorist kanske man ska ge fan i stoppa saker sådär så det märks och bara registrera transaktionerna för att spåra. Ser inte våra politiker och systemutvecklare på 24!? Herreguu.

– – –

Update: För övrigt är det jävligt slarvigt av SvD att skriva att ett “muslimskt” namn stoppats. Arabiskt och muslimskt är inte samma sak vafan.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Som om inte spamfilter var nog buggfyllda

Comments are closed.