Strt | Bck | Fwd | Arkiv | G-book | Give-Me-Frames

--- lör.22.dec/07 ---

Jag borde vara upprörd men är istället tacksam över den glada anekdoten om när SJ blåljög oss till två timmar i Gävle.

Bakgrundsinfo: Jag hade köpt en biljett med våldstidig avgång, omvägar och två byten för att komma undan med en biljett för under 400 hem till Sundsvall (och 111 spänn tbx, yay!). Yoho hakade på och köpte en till samma avgång. Sträckan var Gbg - Örebro - Gävle - Sundsvall. Efter Örebro var det bara lokala tåg utan platsreservation som kördes av andra företag.

Dåså, historien lyder:

Mäkta irriterad får jag ett samtal alldeles för tidigt på morgonen fredagen en vecka innan avgång. Eller inte så tidigt, men jag har varit ute till första morgonvagnen och lagt mig kl. 5, så det är tidigt för mig. Det är i alla fall nån brood som ringer från SJ: ja det är angående din bokning här.

Jag tänker att jaha, nu kommer det besked om inställt tåg och det lär vara kört att komma hem i jul. Men nädå, det är ganska lugnt. Brooden berättar bara att jag får ta ett annat senare tåg från Örebro, för att sedan ta ett två timmar senare tåg från Gävle. Jag har ju nyss blivit väckt, så det tar tills jag lagt på innan jag fattar att det faktiskt handlar om just två timmars försening. Men jag lyckas fatta att det är lite valfritt vilket tåg jag tar från Örebro, antydan är att tåget från Gävle blivit inställt eller nåt, så att jag kan ju dela upp väntan genom att åka senare från Örebro också. Jag får tågnummer och nya tider att anteckna, och sen är det inte mer med det. Lite surt men vad gör man. Jag ska ju ha sällskap, så ett par timmar i Gävle mitt i resan kan ju användas till att äta.

Jag frågar Yoho nån dag efteråt om hon också blivit uppringd, men nä, det har hon inte. Så hon ringer upp SJ själv och kollar, och till henne säger de när hon frågar om Gävle-Sundsvall att ja, det tåget är inställt.

Inget mer med det, igen, vi bestämmer oss för att käka i Gävle och det är ju skönt att slippa matsäck.

Så kommer dagen för avgång, vi går upp i svinottan och åker med första tåget till Örebro som bestämt, och noterar att typ hela vår vagn ska göra samma byte som oss. Det blir lite skämtande om att resa kring jul, ja jävlar vilket hell det är.

I Örebro är vi lyckligtvis snabba som fan och hinner sno åt oss sittplatser på nästa tåg, som redan står inne. Utan platsbiljett och med en massa annat folk och deras jävla julklappsbagage i närheten får man mörsa som fan för att komma nån vart. Det blir sjukt fullt på tåget precis som förväntat, och det är inte bara vi som noterat det. Tågvärden blir lite bekymrad över alla stående och börjar snacka runt med folk om hur situationen ska lösas på nästa tåg, eftersom alla ska med det också.

Men vänta nu här? Nästa tåg? Hon pratar om att fixa en buss för att få med alla som inte får plats på tåget 12.06, men skulle inte hela det vara inställt? När vi närmar oss Gävle har det utropats ett officiellt besked om att en buss ska komma och köra de som inte får plats på tåget. Tåget ska stå på spår 2N.

Och då är det mycket som inte stämmer i den här resan.

Tåget står för det första inte på 2N, utan 4N, så alla muppar runt som yra höns i tunnelgången under spåren, och vi kan inte förrän i sista minut fråga nån som ska jobba på det tåget vad som är dealen. Men vi får i alla fall veta dealen.

Det har aldrig nånsin varit tal om inställt tåg. SJ har vid direkt fråga blåljugit och sagt att det inte går. Och det är en sån jävla fars som utspelas vid tåget nu.

Mitt antagande nu är att SJ ljuger skiten ur oss för att täcka upp för klantigheten att de sålt biljetter utan begränsning för ett tåg som de a) inte kör själva och b) som trots att det verkar så på biljetten inte har nån som helst garanti för resa med specifik avgång.

Eftersom jag åkt med pendlartåg till B-town i ett par år borde jag förstås räknat ut att det fungerar såhär, men det är inte lika lätt för nån annan. Som till exempel kvinnan med barnvagn som står bredvid mig och desperat hävdar att hon måste med tåget, hon har ju köpt biljett! Hon fattar ingenting och jag inser att de stackars jävlarna som jobbar på tåget kommer att tvingas ta hur mycket skit som helst från idioterna som inte fattar att det är SJ som ska ha stryk, inte nån ansvarsfri lakej för ett helt annat bolag.

Men förutom det är det bara skratt som gäller för mig och Yoho. Vi tar en turistrunda i Gävle, fotar bocken, käkar pizza och skrattar åt ljugbolaget. Att ta extrabussen är ju inte att tänka på eftersom vi varit sjukt hungriga hela vägen.

Alltså jag skiter som sagt i väntan, vi hade skoj, jag skiter nästan i taskigheten och principen att de har det där jävla systemet som ger sken av att man är garanterad en plats på ett specifikt tåg. Och egentligen skiter jag i det också, men är bara så jävla bisarrt att de verkligen sätter personal på att ringa upp folk och lura dem att åka ett annat tåg för att reda ut trängseln de orsakat.

Gamla Statens Järnvägar hade säkert också gjort det här, om det varit en issue, jag tror inte på statliga verks moral över privata företag, men å andra sidan hade inte andra tågbolag funnits om vi haft det gamla systemet kvar. Tänk på det en stund du.

- - -

En liten sak till också. Sista vägen hem när vi väl fått ta 14.13-tåget, sitter det inte två jävla grabb-grabbar och kollar på Scrubs på en laptop med sjukt hög volym hela jävla vägen. Konduktören säger till dem en gång att sänka, varvid de sänker och höjer igen när hon gått. Och upprepar detta varje gång hon hamnar i vagnen.

Det är en viss typ av människa det här (och nä, de var inte högstadiekids heller, de var lätt över 18 år). De som man inte vet om de bara fullständigt skiter i andra människor omkring dem, eller om de bara inte märker att andra finns. Och vilket av dessa alternativ som är värst vet jag fan inte heller.

- - -

Ikväll ska vi breaka in Sundsvall genom att gå på ett stort konstigt svennekalas. Tell you later hur det kan yttra sig.


Geflebock'n.

statistik,
serier:
tot. minuter:
inget. ca 0 min.

statistik,
läsning:
tot. sidor:
inget. ca 0 s.
  [regelverk]
taggar:
anekdoten.