Strt | Bck | Fwd | Arkiv | G-book | Give-Me-Frames

--- mån.24.dec/07 ---

Jeez. Det är intressant hur mycket pengar som kan läggas i den metaforiska sjön när det kommer till försök att få folk att flytta tbx till, eller nytt folk att flytta till, en småstad. Nåja, mellanstad, jag ska vara snäll - jag gillar ju Sundsvall. Jag har redan känt mig sugen på att bo häromkring igen nån gång.

Vi har varit på hemvändarfest. Ett utskick till en inte helt tydligt utvald skara ex-sundsvallsbor landade bland annat hemma hos mig för en dryg månad sen, vilket inkluderade en inbjudan till nån slags fest i kommunal regi ett par dagar innan julafton. Det uppenbara syftet var att i samband med denna ha ett jippo med reklam för staden.

Man fick ta med en gäst, och jag hade först inte tänkt gå eftersom ingen annan jag kände hade fått inbjudan eller skulle dit, men Yoho var så pepp på idén att jag tackade ja i alla fall och tänkte ta med henne. Jonas fick sen veta att vi skulle gå, mailade och klagade på att han inte fått nån inbjudan, och vips var vi tre. Med Andreas som hans gäst blev vi fyra.

Så var det dags i lördags. De inbjudna fick komma kl. 20, efter 22 skulle det öppna för alla andra intresserade. Och vad fick man ut av dessa två VIP-timmar?

En påse innehållande reklamgrejer, ett exemplar var av de två lokala dagstidningarna och ett värdelöst spel vid namn Spelplan Sundsvall. En lott man kunde vinna biljetter till Timrå IK- eller GIF-matcher på (jag vann inget). En alkoholfri drink (god i alla fall). "Plockmat" (tur jag åt middag med familjen först).

Annars var det coverband, dyr öl samt lamt lamt lamt tal från kommunfolk specialanställda för att ordna upp inflyttningen. Och efter detta var klockan halv tio och folk började dra. Det blev plötsligt glest, och när det ändå verkade som att jag och Yoho, efter att Andreas och Jonas gett upp, skulle lyckas vara med om ett uppstyrt dansgolv började det jävla bandet spela igen istället.

Men vi gick bara till Svenssons en stund och när vi kom tillbaka var det banne mig drag och vi kunde dansa till tre, samt dessutom få se ett redigt gruppslagsmål. Men det där riktiga festandet som kom efter jippodelen är ju bara samma gamla vanliga. Det var inte det jag skulle säga.

Saken är, i alla fall, att det här lama talet och all annan reklam för staden Sundsvall var, och är, förutom en enda punkt, helt åt helvete missriktad.

Ni som jobbar med det här att pusha staden har inte en jävla susning om vad som behövs för att skapa en ny växande plats som folk dras till, och där folk dessutom stannar. Det är jobbigt att behöva använda det ordet, men det är svårt att träffa med nåt annat - kulturliv.

Ni kallar det shoppingcentrum, för norrland eller whatever, och det är sant - Sundsvall har verkligen styrt upp en massa new shit där man kan handla framför allt kläder som aldrig skulle finnas tillgängligt lokalt när jag bodde här för ett gäng år sen. Jag blev till exempel oerhört förvånad av att se ett Monki i stan (eller ja, i Birsta). Och det hjälper, det är inte en kass utveckling alls. Men för att bli mer än ett större och dyrare Ullared för norra Sverige behövs nåt annat också. Om allt som finns är affärer, var fan ska man jobba för att pengarna till den konsumtionen ska komma in?

Studentstadsförsöket är också helt verkningslöst på egen hand. Man kommer hit, pluggar, drar. Oavsett hur bra studentstad det kan vara.

Man behöver en miljö där man kan göra saker, styra upp själv eller gå på saker, och det är så jävla drygt att jag bara kan komma på ordet kulturliv om det här eftersom kommunfolks bild av det - från Sundsvall till Göteborg till var som helst - är jävla operahus och dyr teater. Hellre styrdans och coverband för det är fan mer levande och framför allt inkluderande. Istället är det enda som yttras åt rätt håll vad gäller det här en liten jävla annons för Pipeline i reklamtidningen man fick. Det är också klyschigt att säga som ung från Sundsvall, men fatta att i Göteborg är man körd om man är under 18 och intresserad av att gå på spelningar. Det här är fan 1-0 till småstaden, men ingen tar tillvara på det.

Jag ser hopp, det är verkligen bättre här nu på en hel del plan, jag vill minnas det som att enda stället man gick till för dansgolv var Marley's (men det kan också vara att jag var för snobbig för att dansa till Britney när jag var 18 medan jag nu hellre går till ett sånt ställe än ett ställe som Marley's). I vilket fall. Jag fattar att det är assvårt att starta ett redigt klimat för saker-kan-hända-i-den-här-stan om man jobbar mot en ström som vill dra eftersom inget händer på en gång. Det är som att ingen vill komma först till festen. Men jag tror på att det går.

Undantaget ja, punkten där de fattat nåt. De som faktiskt flyttar tillbaka till sin småstad. De med barn. Där träffar det ju rätt att snacka om Sundsvall som bra på barnomsorg. Men ni kan ju också fråga mina föräldrar, som jobbar inom den, om hur det ligger till med nedskärningar på den fronten.

- - -

Men alla ska ni också ha gojul'n! Jag har nyss haft en:


Jag drar den klassiska minen vid julbordet.


Matilda langar presenterna. Första året utan tomte, äntligen!

statistik,
serier:
tot. minuter:
inget. ca 0 min.

statistik,
läsning:
tot. sidor:
inget. ca 0 s.
  [regelverk]
taggar:
rant, gojul'n.