Anatomi

[Ur Läsbloggen]

Med risk för att verka befinna mig i jäv-yra: Herregu vad bra Ajohan Lahtis ”är det verkligen en novellsamling eller en roman”-novellsamling som kommer ut på Charlie by Kabusa nästa vecka är.

”En grundläggande anatomisk harmoni”, av Ajohan Lahti.

Kroppar, samma novell som Ajohan bidrog med i undertecknads erotikantologi Skamlöst, verkar som en uppklippt och insprängd stadga mellan ett antal korta noveller om kropp, sexualitet och relationer. Det här är nog första gången som tydliga kopplingar mellan flera historier, antydningar om att personerna och händelserna går igen, inte får mig att känna mig korkad trots att jag ändå inte får ihop det till fullo. Den snygga kompositionen får mig bara att läsa det som en sammanhängande roman. Självklart är Ajohan Lahti en fantastisk sexskildrare, men det är också sällan jag ser lögn och svek skildras så rakt, känsligt och rättvist – trots att förstapersonsperspektivet dominerar.