Temadag och boktips

[Ur Läsbloggen]

Ah, om det inte är Världsbokdagen idag! Litteraturens motsvarighet till kanelbullens dag. Den kommer lite tidigt i år pga det normala datumet är upptaget av påsken, vilket kanske är lika bra, så att ingen får för sig att det är en bibelhögtid.

Jag vet inte hur det är idag på den fronten, men när jag gick i gymnasiet minns jag att vi fick nån specialtryckt bok ett par år. Inte helt dumt faktiskt, då jag via en bok med två noveller av olika författare fick stifta bekantskap med Klas Östergren första gången. Jag tror det var julnovellen från samlingen Med stövlarna på (samma som filmatiserade Veranda för en tenor var med i), bra skit i alla fall. Tyvärr minns jag inte vem den andra författaren var.

Jag ska i alla fall förära läsarna med ett tips, dagen till ära. Kanelbulle-typ av dag eller inte, även jippon är trevliga om de används rätt.

Igår sträckläste jag Sara Ohlssons debutroman Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, från pärm till pärm. Jag gör faktiskt inte det så ofta så du kan ju fatta att det är en smashing hit. Precis som många andra skrivit om är Ohlssons debut högintressant för alla som är intresserade av sexualitet, och mycket befriande i sin chosefria behandling av detta hyfsat komplexa ämne. Som huvudtema vilar dock inte ung kåthet utan snarare det förjävla svåra i att komma över en kärlek som lämnat, även när man vet bättre.

För den som gillar att läsa på platta kan jag också upplysa om att Sara Ohlssons roman just kommit ut även i det formatet, ”sveriges första e-bok” kallad, pga specialinnehållet med massor av extramaterial och bild och musik till hela kalaset. Själv lyssnade jag faktiskt på soundtracket till gårdagens omnämnda Svenneskräp medan jag läste, men det fungerade också bra.