Om analog dominans

[Ur Läsbloggen]

Sedan det rapporterats att Pocketgrossisten ska ta över Åhléns bokförsäljning har många bekymrats över den utökade makten för Bonniers (som äger Pocketgrossisten). En artikel i DN idag går igenom det hela rätt bra, men har inte hittat på nätet än tyvärr. Undertecknads läshuvud delar förstås de djupa pannvecken inför tanken på en koncern som dominerar alla led i bokbranschen och att Åhléns knappast stått för indiefanan tidigare är en klen tröst. Oavsett hur det sett ut innan är nås en ny nivå av svårighet att förändra i och med detta.

Även om läsvärt [delen i magasinet jag för vilken jag var redaktör, red anm.] såväl som jag personligen knappast glömmer bort mindre förlag, snarare dammsuger dessa, och den smala fåran alltid fått verka lite i skymundan oavsett antalet större aktörer, så är ytterligare problem att nå ut till fler med sina upplagor något som kan leda till att det inte blir så jävla mycket utgivning kvar för mig eller andra att snoka upp till slut. Tryck och jobb som kostar + mindre marknad = hejdå.

Men denna digitala tidning [dvs Popmani] då? Ja, vi spar in på att slippa tryckkostnader och har därför lättare att göra något eget, om än promotion fortfarande är en knepig affär. Men framtiden här? Kanske. Jag skulle gärna vilja vara lite ”fuck you analog niggaz we be digital” och hylla internet, läsplatta och tryckfri press, men vi har långt kvar till en sådan läsnings övertag (om det alls sker) [skoja inte, reds absolut ej bittra anm.]. Vilka läser på det sättet just nu – förmodligen de som redan engageras nog att hitta den smala utgivningen även i tryck. Och ja, även denna kille är konservativ nog att inte riktigt palla digitalläsning annat än för just bloggar, tidskrifter eller möjligen som kompaktlösning på semester om jag väl orkar skaffa platta.

Ur ett läsarperspektiv behöver man kanske inte gå loss med depression, bra böcker finns alltid. Men det ingår liksom i problembilden att läsaren kan hållas oengagerad. Och det är ju lite trist att en long tail-utveckling så ofta sammanfaller med mono/oligopol i stort.