Strt | Bck | Fwd | Arkiv | G-book | Give-Me-Frames

--- mån.15.jan/07 ---

Låt mig ta denna stund att tala om precis hur mycket jag hatar det svenska högskolemaskineriet.

Nu när man precis denna dag börjat sin magisterkurs och ska behöva peta ihop ett seriöst vetenskapligt (nåja) arbete över en hel termin, är det mer provocerande än nånsin att det ska vara så satans fixerat vi forskningsinriktade kunskaper i varenda jävla utbildning. Fattar ingen hur onödigt det är? Det behövs ingen hord miniforskare för att befolka landets arbetsplatser, det behövs inte fyra års studier för att glida på bibblan, allt är bull.

Visst. Jag gillar att plugga, det är helt ok för mig, men när det kommer rapporter om exempelvis regeringens mål för hur många fler som borde läsa på högskola kan jag bara sucka högt nog att väcka varenda bäbis i huset. Den akademiska världen är not for everyone, det bara är så, och det har inte med nån slags bild av en korkad pöbel till befolkning att göra. Det är snarare en fråga om att inte göra en så jävla big deal av booksmarts, det är precis som vilka andra skillz som helst. Nunchuck skills, bow-hunting skills, computer hacking skills. De är alla samma skit för mig och det enda samhället ska bry sig om är vilka som behövs för stunden, och om man orkar: för kommande stunder.

Men jag biter i mitt sura äpple, gör nån liten meningslös studie varken jag eller nån annan kommer ha nytta av, får ett papper som kan ge mig ett jobb som både jag och blivande arbetsgivare vet mycket väl att jag lika gärna kunde fått för ett halvår sen om allt var rätt ställt up in this bitch.

Lära sig tänka rationellt, bli god medborgare, insatt i aktuella frågor, bry sig nog för att rösta och sån skit kan man faktiskt göra på annat sätt och kanske till och med på eget bevåg, utan att behöva slicka gamla böcker med onödigt svårt språk.

- - -

On the plus side: jag har upptäckt den fantastiska TV-filmen The Librarian: Quest for the spear med Noah Wyle i huvudrollen (och Kyle MacLachlan som skurken!). Bara 90 minuter harmlös äventyrsfilm med halvcrappy animationer som specialeffekter. Underbart!

Det är som gjort för alla oss som är kära i Buffy (serien alltså, bland karaktärerna är det ju Willow som är hetast). Och det finns en The Librarian II: Return to king Salomo's mines också! Det blir till några riktigt roliga timmar den här veckan.



...och vad fan är det för fel på den offentliga konsten i Borås!?
Fattar ni hur många gånger jag trott det här varit ett riktigt barn, bortglömt av sina föräldrar, kontemplerandes självmord?

statistik,
serier:
tot. minuter:
scrubs
s6e05, my friend with money
(...såg jag egentligen i fredags men glömde skriva upp här)

wonder showzen
s2e05, science
ca 45 min.

statistik,
läsning:
tot. sidor:
the farming of bones
ca 110 s.
ca 110 s.
  [regelverk]